Kauan aikaa sitten ja vielä tänäkin päivänä on ajankohtainen slogan: "Pidä Suomi siistinä". Spede lanseerasi visiossaan siitä muunnelman: "Pidä Helsinki siistinä, syö pulu päivässä". En syö kesy- enkä villikyyhkysiä, mutta yritän ylläpitää siisteyttä muulla tavoin. Esimerkiksi keräämällä roskia silloin tällöin kylän luonto-/kuntopolulta, laavulta, Ison tien varresta sekä tietty kotiini menevältä Soiniityntieltä ja joen sillanpielen uimapaikalta.
Niitä ja muitakin teiden varsia ja levähdyspaikkoja pitävät rusinankokoisilla aivoilla varustetut kaksijalkaiset kaatopaikkoina vuodesta toiseen. Kai ajatellen, että kun kotijätteet ovat pois silmistä, on asia hoidettu. Näinhän se ei ole. Todella sotkuisiakin maita kiertäneenä olen ajatellut, että ilman kunnollista kunnallista jätehuoltoa kuuluisimme samaan kastiin.
Huolta tunnumme osaavan kantaa vain koiranpaskasta, joka onkin kevään kestoaiheita sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Myllykylän koirien jätöksistä en ole koskaan nähnyt enkä kuullut ainuttakaan valitusvirttä. Vaikka uskon kylänkin koirien tekevän tarpeitaan. Ja että talutushihnan toisessa päässä käyttäydytään satunnaisine koirankakkapusseineen samalla tavalla kuin muuallakin.
Soiniityntien roskakasoja olen siivonnut kolme kertaa omalla ajalla ja omalla kustannuksella, sillä sekajätteen hinta on 187,20 €/tonni, mistä saadaan 100 kilon jäte-erän hinnaksi 18,72 euroa. Viime lokakuussa kylältä otettiin yhteyttä valokuvineen kysyen ovatko jätteet minut? Eivät olleet ja olin tullut tieni päähän niiden siivoajana, joten lähetin viestin maan haltijalle Thaimaasta.Kun nyt tulin Jokilaaksoon, olivat jätteet edelleen rajaojan molemmin puolin ja päätin katsoa millainen savotta on vastuullisen ulkopuolisen pitää huolta kotikulmiensa siisteydestä ja muiden sotkuista virallista tietä. Niinpä olin yhteydessä viranomaisiin, jonka maan omistajakin sanoi aiemmin tehneensä.
Kun sitä yritin jäljittää sain vastauksen: "Hei ja kiitos lisätiedosta. Tarkistin haittailmoitukset tältä ja edelliseltä vuodelta, eikä asiassa tosiaan ole meille ympäristövalvontaan asti tullut ilmoitusta. Asia nyt korjattu listalle ja otamme käsittelyyn. Kuva ja haittakarttailmoitus nopeuttaisivat sitä. Yt. Leena Mehtätalo, ympäristötarkastaja. Keski-uudenmaan ympäristökeskus."
Siispä tein haittailmoituksen osoitteineen sekä kartta- ja valokuvineen. Nyt aion seurata puolijulkisesti kuinka kauan kestää ja miten vaikea on saada jätteet pois niin sanotusti virallista tietä. Sen verran tuli monimutkaisuudesta esimakua, että on helppo ymmärtää miksi ulkopuolisen on niin vaikea hoitaa muiden sotkuja. Kun pari vuotta sitten yritin selvittää onko kotikunnassamme ainoatakaan paikkaa jonne voisi edes viedä muiden mailta kerättyjä sekäjätteitä korvauksetta. Ei ollut.