Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 19. huhtikuuta 2025

Äänestämisen ongelmat

Valtioneuvosto myönsi viime vuoden tammikuussa avustukset puolueille ajalle 1.1.-31.12.2024. Avustukset ovat Ahvenanmaa mukaan luettuna 34 566 000 euroa. Lisäksi arvelisin, että vaalit maksavat kunnille ja valtiolle ainakin reipas 10 miljoonaa euroa per kerta. 

Kallista tai halpaa lystiä on suhteellista, sillä joku vuosi sitten Korjausliike-puolueen puheenjohtaja Petri Roininen ”maksoi” 81 euroa yhdestä äänestä. Korjausliike on entiseltä nimeltään Sininen tulevaisuus. Sen perustivat perussuomalaisista vuonna 2017 näyttävästi eronneet kansanedustajat.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Hesarissa, että keinot äänestysprosentin kasvuun eivät ole helppoja. Varteenotettavana vaihtoehtona hän näkee kuitenkin esimerkiksi äänestysikärajan laskemisen 16 ikävuoteen, joka sosiaalistaisi yhä nuorempia ikäluokkia poliittisen vaikuttamisen pariin. Toinen mahdollinen keino olisi sähköisen äänestämisen selvittäminen uudelleen. ”Kyllähän äänestäminen nyt on ehkä vähän vaivalloista, jos miettii muuten, miten yhteiskuntamme on digitalisoitunut. Käytännössä kaiken voi hoitaa digitaalisesti, paitsi äänestämisen.”

Thaimaassa olen seurannut useammatkin vaalit paikallisten keskuudessa. Suomalaisittain outo käytäntö on, että puolue, koneisto tai ehdokas maksaa äänestäjille riippumatta siitä ketä äänestää, kunhan vaan äänestää.

Entäpä jos Suomessakin maksettaisiin 10 euroa jokaiselle äänestäjälle? Kansalle, joka jonottaa ilmaista muoviämpäriäkin tuntitolkulla. Melkein uskallan taata äänestysprosentin kasvun uudelle kymmenluvulle. Yritettäisiin uudestaan politiikan tutkijankin esille nostamaa digitaalista äänestämistä tekemällä siitä yksinkertaista, mutta silti vaalisalaisuus säilyttäen.

Henkilökohtaisten älylaitteiden ja tietokoneiden lisäksi monella naapurilla tai ystävällä on vastaava laite ja jokaisessa kunnassa on myös asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja laitteita nettiyhteyden päässä. Niistä jokaisella voisi kirjautua äänestysohjelmaan. Jos kirjaudut pankkitunnuksillasi ja salasanallasi, jonka jälkeen äänestät ohjelman hyväksymällä tavalla, joka karsii Aku Ankka ja Muumipappa äänet pois, napsahtaa tilillesi 10 euroa. Vaihtoehtoisesti voisit kirjautua sosiaaliturvatunnuksillasi, jolloin palkkio on nostattevissa hyväksytyn anonyymiäänen jälkeen Postin toimipisteistä. 

Kysymys kuuluukin mikä tässä edes voi mennä vikaan? Vai onko kysymys vain siitä, että liian moni haluaa laittaa näppinsä peliin sekä sorkkia asiaa ja tehdä siitä niin monimutkaista, ettei se enää toimi kenellekään?

Kun neljä ja puolimiljoonaiselle äänestäjäjoukolle raavittaisiin 10 euroisia puoluetuista ja manuaalivaalilautakuntien kustannuksista sekä osa vaikkapa ehdokkaille luotavista uusista mainosmahdollisuuksista, niin mättääkö tässä joku muukin kuin yksinkertaisuus?

Ei kommentteja: