jormas: Olen ollut kauan sitä mieltä, että niin sanottu vastikkeeton raha on myrkkyä yhteiskunnalle, kansantaloudelle ja sitä saavalle itselleen. Se on yksi tehokkaimmista tavoista nakertaa vastuullisen elämän motivaatiota. Tarkoitan siis, että yhteiskunta elättää ihmisiä, vaikka he eivät tee mitään yhteiskunnan hyväksi, vaikka pystyisivätkin.
Ja sitä paitsi jokainen meistä voi olla hyödyllinen, kun hieman uusimme ajattelua. Jos ihminen ei esimerkiksi sairauden tai jonkun muun vuoksi pysty tekemään käytännössä mitään, voi hän silti olla hyödyllinen ja tarpeellinen olemalla tekemisen kohteena. Seinän takana saattaa olla naapuri, joka ei näkökyvyn menettämisen vuoksi pysty lukemaan lehteä. Ja seinän toisella puolella on naapuri, jolla ei ole mitään tekemistä. Hän vain odottaa seuraavaa työttömyyskorvauksen tai toimeentulotuen maksupäivää.
Miksi yhteiskunta ei edellytä, että jokaisen pitäisi tehdä jotain? Pitäisi kantaa tavalla tai toisella yhteiskuntavastuuta. Varmasti syitä on monta, mutta tässä yksi. Meillä oli aikoinaan työttömien ruokala, jossa valmistettiin omakustannushintaan perusruokaa pienituloisille. Sitä tekemään oli palkattu entinen laivakokki, joka ei enää kyennyt seilaamaan. Hänet bongasimme työttömyyskortistosta, sillä halu miehellä oli tehdä edelleen jotain. Olla hyödyksi itselleen ja muille.
Homma toimi hyvin, kaikki olivat tyytyväisiä eikä pilviä näkynyt taivaalla. Paitsi yksi, joka oli ammattiyhdistysliike. Se nimittäin oli sitä mieltä, että koska ruokala oli kaikki luvat saaneena aivan kelpo ruokapaikka, niin yksi iso mutta oli, joka sitten viimein kaatoi koko homman. Ay-aktiivit olivat sitä mieltä, että kun oppi ruuantekoon oli saatu laivakokiksi, niin niillä papereilla ei maissa tehdä ruokaa kuin itselle. Ja varsinkaan maksua vastaan sitä ei muut saa syödä.
Joskus ja itse asiassa aika useinkin tuntuu, että meillä ei ole kovinkaan suurta halua puhaltaa yhteen hiileen ja emme halua nähdä kuin oman napamme. Tuntuu kuin järjenkäyttö olisi kielletty.
Tätä samaa kyseli kerran poliisilta Helsingin Mannerheimintiellä aamuyöllä yksi englantilainen turisti. Kun ei missään öisellä kadulla näkynyt liikkeellä ainuttakaan autoa, lampsi turisti kadun yli päin punaisia. Tapauksen näki itseni lisäksi poliisimies, jolla oli virka noussut hattuun, huonon päivän jälkeen huono yötyövuoro tai ei muuten vaan mitään järkevää tekemistä. Hän nimittäin pysäytti turistin ja sanoi kielimiehenä ensin suomenkiellellä yritettyään englanniksi, että Suomen lain mukaan päin punaista käveliminen on rikos ja siten rangaistava teko. Ehkä jonkun verran maailmaa nähnyt turisti kuunteli aikansa ja loihe kysymään, että lukeeko siinä samassa kirjassa, että myös järjen käyttö on poliisilta kielletty?
Mutta mikä sitten innostutti minut tämän päivän marmatukseen? Se oli päivän uutislehti, joka kertoi, että muistisairaille, huonomuistisille ja ylipäätään eksyville ihmisille aidataan kiireellä alueita, joissa he voivat ulkoilla turvallisesti. Vaikka ymmärränkin ehkä sinällään hyvän tarkoituksen, jäi usein oudosti ajattelevaan päähäni mielikuva, että kas kun ei tehdä aitauksia Korkeasaareen nyt suuressa suosiossa olevan uuden apinalauman viereen?
Siellä ihmiset käyvät tällä hetkellä sankoin joukoin ihmettelemässä kaikkea muuta kuin omaa älyään. Nimittäin aidan takana pällistellessä voisi ajatella niinkin, että kumpi on viisaampi, apina joka yrittää häkistä pois, vai ihminen joka menee katsomaan, että etpäs vaan pääse apina sieltä aitauksen takaa tänne missä minä seison vapaana.
 |
Olisiko täällä hyvä huonomuistisenkin ulkoilla? |
Toisaalta voisihan huonomuistisia kärrätä jollakin kimppakyydillä kävelemään ympyrää koirapuistoihin, niissä kun olisi aitaukset portteineen jo valmiina.
Tätä miettiessäni tiedän, että työvoimatoimisto pullistelee työttömiä, joilla ei ole mitään järkevää eikä sen puoleen järjetöntäkään tekemistä, josta voisi saada jonkun kolikon leivän jatkeeksi.
Vaan syystä tai toisesta valitsemamme päättäjät ovat sitä mieltä, että elätetään työttömät tekemättä mitään ruokansa eteen mieluummin, kuin laitettaisiin heidät ulkoiluttamaan vaikkapa vanhuksia, joiksi kaikki joskus tulemme, jos Luoja suo.