Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Usein kysyttyä Asuntomessuilla

päivis: Saattaa olla, että toistan itseäni, kun valitsin tämänpäiväisen blogin aiheeksi usein kysytyt kysymykset liittyen Merikonttikodin eli Duokodin esittelyyn Hyvinkään Asuntomessuilla.

Yksi usein esitettävä kysymys tai oikeastaan väite on, että liikuteltava asuntohan ei tarvitse rakennuslupaa. Se on tietysti väärä oletus. Lupa pitää olla, varsinkin jos haluaa virallisesti asettautua asumaan esimerkiksi Merikonttikotiin. Meillä se muun muassa mahdollistaa kirjoilla olon Soiniityntien osoitteessa. Mutta kyllä se lupa vaaditaan ilman vakinaista asumistakin.

Ihan asia erikseen on se, että ihmiset rakentavat pihoilleen ja tuovat myös noita merikontteja kertomatta siitä kenellekään kunnan virkamiehelle. Eletään sitten niin kuin ei tontilla mitään ylimääräistä olisikaan. Aika harvoin siihen varmaan kukaan puuttuu, ellei sitten vaikka joku ystävällismielinen naapuri käräytä luvatonta rakennusta kunnan rakennusvalvontaan.

Tänään kuulin kysymyksen, joka ei edes kuulu sarjaan usein kysytyt kysymykset. Joku nimittäin ihmetteli ääneen, että "mikä tää oikein on". Kysyjä seisoi sillä hetkellä meidän tulevan kotimme keittiössä ja hieman piti suoraan sanoen ihmetellä, että noinko huonosti se sittenkin on suunniteltu kaapistoineen, liesineen, astianpesukoneineen, tiskialtaineen, jää-viileäkaappeinen ja mitähän ehkä keittiöstä vielä jäikään sanomatta?

Usein kysytty kysymys on myös konttien erottaminen toisistaan. Nythän ne näyttävät olevan kovastikin yhtä kokonaisuutta, mutta kahteen osaan jakamisen voi aika hyvin havainnollistaa konttien liitoskohdassa olevan aukon paikalla, jossa on kotelot, joilla liitoskohta on peitetty.

Merikontin käsite ei myöskään ole ihmisille niin tuttu kuin itse kuvittelee. Moni pitää merikontteja samoina rakennelmina kuin esimerkiksi viipalekouluja ja -päiväkoteja. Niitä kumpiakaan tuskin on merikonteista rakennettu. Edustanevat ennemminkin ns. parakkiarkkitehtuuria.

Sen uuden tiedon olemme messujen aikana poimineet, tosin vahvistamattoman, että merikontit keksittiin joskus 1950-luvulla ja sehän mullisti kokonaan koko merikuljetusten järjestelmän, kun tavaroita ei enää tarvitse lastata laivoihin yksi kerrallaan, vaan laivan lisäksi lasti kulkee samassa paketissa myös maitse rekkojen kyydissä ja rautateitse.

Ei kommentteja: