Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Moni kakku päältä toisenlainen

Vähän mutkitellen ja toisaalta oikoen voin ajatella, että väärän koivun takaa sukulaiseni, vahvasti päihtynyt isä otti kaksi ensihoitajaa panttivangiksi katkaistulla haulikolla uhaten. ”Tässäkö tämä oli”, ajatteli haulikkomiehen panttivangiksi joutunut ensihoitaja miehen vaatiessa hoitajilta lääkkeitä. Sovitettavaa keräjäoikeudessa tuli 5 vuoden ja 6 kuukauden verran.

Kansan suussa kulkee monen kuulema tarina pariskunnasta, joka pestasi sukututkijan selvittämään suvun syviä syntyjä. Kun tutkimus valmistui, tilaajat olivat valmiita maksamaan tuplahinnan, että saatu tieto pysyisi salassa 🤣.

Aika usein ihmiset haluavatkin pitää piilossa suvun ikävät ja joskus hävettävätkin asiat. Itse en siihen joukkoon kuulu, vaan olen kertonut omat tieni aseiden menetyksineen, muine tuomioineen ja alkoholisoitumisineen ja avioeroineen avoimesti. Sukuni muita harhapolkuja olen kertonut vastaavasti ilman nimiä. Mutta moni kakku päältä kaunis, enkä juuri usko kenenkään putipuhtoiseen sukuun. 

Isäni puolelta kantaisäni ja -äitini ovat https://petterhallstrom.fi/. En ehkä isän puolelta verenperintönä silti ole Traeben enkä Hällström. Sillä jostain luin Traeben-suvun huutolaispojasta, kuten kantaäitinikin ruotsalaisesta Slotte-suvusta. Kun otin parivuosikymmentä sitten tämän kerran laajassa sukukokouksessa esille, ei kukaan halunnyt puhua asiasta. Ehkä he tahtoivat olla osa Petter ja Elisabet Hällstömin suvun kakkua. Mutta tunnetasolla pidän itse oikein mielelläni kiinni kauniin tarinan ja tarun kahdesta orpolapsesta, jotka rakastuivat löydettyään toisensa Tanskan Helsingörin ja Ruotsin Helsingborgin välisen salmen lautalla.

Että elämä lähtee väärille raiteille, on joskus yhdestä valinnasta kiinni ja joskus monien asioiden summa. Kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen ja aasinsiltoja rakennellen sekä mielikuvitusta käyttäen sen olevan helposti itse kunkin kokeiltavissa.

Jos en olisi juonut kohtuuttomasti, en olisi tavannut ensimmäistä vaimoani. Ja jos en olisi lopettanut juomista, en olisi avioitunut eikä minusta olisi tullut isää eikä vaimostani äitiä. Jos taas parinkymmenen vuoden jälkeen en olisi avioitunut uudelleen ja eronnut, ei nimilläni olisi pientä poikaa, Little Jorma Goza Soinia Filippiinien Olongapon kaupungissa. Ja jos olisin hänen biologinen isänsä, en olisi koskaan tavannut nykyistä elämänkumppaniani jne.

Laajan Hällström-suvun kantaisä Petter (Pehr) Hällström asettui 1700-luvun alkupuolella Etelä-Pohjanmaalle, Ilmajoen pitäjään. Hänen sukunimensä oli alkujaan Carlsson johtuen hänen isänsä Carl Esbiörnssonin ristimänimestä. Petter Hällströmin isä kuului erääseen Etelä-Skoonessa, Ruotsissa, Helsingborgin kaupungissa asuvaan Traeben-nimeä kantavaan sukuun, jonka miespuoliset jäsenet olivat monessa polvessa olleet lauttureina Helsingborgin ja Helsingörin välillä olevan salmen yli kulkevalla valtareitillä.

Kun tuulille alttiissa Juutinrauman salmessa aina kulkee voimakas merivirta, on arveltu, että Pehr Carlsson (Traeben) lähtiessään synnyinpaikaltaan Helsingborgista maailmalle, muodosti itselleen uuden sukunimen Hel(Häll)-ström. Joten kyllä vain, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos Petter ei olisi vaihtanut sukunimeään eikä isoisoisäni omaansa Kentaksi ja Soiniksi, saattaisin olla Jorma Veino Juhani Traeben.

Ei kommentteja: