Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Oudot toukokuun ilmat

Sää jatkuu suuressa osassa maata hyvin lämpimänä. Tiistaina oli maan etelä- ja keskiosassa laajalti aurinkoista lämpötilojen noustessa paikoin lähelle +30 astetta. Tänään sää on edelleen etelässä helteistä, vaikka sadekuuroja kehittyy päivän aikana vähän sinne sun tänne. Yleiskuvaltaan ilmat jatkuvat silti poutaisina. Torstaina lämpenee myös pohjoisessa ja lämpötila kapuaa Lapissakin hellelukemiin. Huomennakin ukkostaa paikoin, Lappia lukuunottamatta, suuressa osassa Suomea.

Mutta jos ei pian tule reippaansorttisesti taivaalta vettä, kärsii siitä muun muassa vilja- ja mansikkapellot sekä marjametsät. Järvien ja merien uimapaikat tulevat myös paikoin luotaantyöntäviksi tai peräti uimakelvottomiksi. Kuva on eiliseltä kastautumismatkaltani niin sanotulle Rusutjärven Elannon rannalle. En tiedä onko joukossa siitepölyä, sinilevää, jotain muuta vai niitä kaikkia. Laiturin päästä pulahdin kuitenkin uimaan ja samaa tietä ylös.

Sinällään oikein mukava ranta, jossa on ympäri vuoden pukukopit, käymälä, grillikatos, roska-astiat ja kaikki muukin tarpeellinen rannalla viihtymiseen. Luulen, että varustuksesta sekä siisteydestä huolehtii kunnan sijaan kylä kyläläisineen.

Vaan toisin on uimapaikan varustusten laita Tuusulan Urheilukeskuksen lammella Hyrylässä. Joku kaipasi viikolla sosiaalisessa mediassa sinne edes yhtä Bajamajaa. Siihen toinen vastasi, että kesäkuun alussa tulee. Lieneekö kunnan heiniä, joille kesä ei tule eikä mene ilmojen vaan kalenterin mukaan.

Ainakin kahdesti ovat älynjättiläiset paiskanneet veteen rannan lasikuitukäymälän pyttyineen, joten sama kai siinä tapauksessa onkin, vaikka tekee tarpeensa suoraan omaan tai muiden uimaveteen. Mutta minkä esimerkin ohjaamana kansa silloin välittäisi ympäristön siisteydestä, jos ja kun kotikunnan koneiston siisteyttäkin ohjaa tarpeen sijaan kuukausikalenteri? 

Urkan lammelle kesän tulemiseen ei siis riitä toukokuun reippaasti yli tusina hellepäivää. Vaan Suomen virkahenkilö- ja vähän muidenkin suvi alkaa kesäkuussa sekä loppuu elokuun puolenvälin paikkella ja piste. Suljettuja paikkoja sekä poisvietyjä käymälöitä sitten tulevat ihmettelemään ulkomaanturistit elokuun kesälomakuukautenaan.

Tusinasta kotiseutuni luonnon uimapaikasta vain yhdellä en ole koskaan havainnut sinilevää. Se on Soiniityntien sillapielen, Tuusulanjoen ranta, jossa lillun silloin tällöin poliisikoirienkin kanssa. Käydessäni samalla reissulla Isontie varren postilaatikollani, jolloin kastelen myös sen yläpuolella olevan pienen peltiämpärin kukat. Tältä osin silmieni ilot ovat tänä vuonna tähtisilmiä, joille veden otan viereisestä, jokeen laskevasta maantien ojasta.

2 kommenttia:

Nettimartta kirjoitti...

Hellettä tosiaan on, mutta lämpö tuntuu vanhoissa luissa niin makialta. Pitänee lähteä kokeilemaan lähellä olevan lammen lämpötilaa, josko minäkin uskaltaisin nakata talviturkin päältäni. Ilosia päiviä!

For life kirjoitti...

Voi kiitos toivotuksista. Jos sinut tuntisin ja kelpaisin, voisin tulla pitelemään pyyhettä.....