Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 28. toukokuuta 2024

Koirien elämiä

Ran- Tan- Plan on Lucky Luken poikkeuksellisen tyhmä koira, joka on parodia Rin Tin Tinistä. Rantanplan-albumien takakansien mukaan se on ”varjoaan tyhmempi”. Lucky Luke itse puhuttelee sitä ”tyhmimmäksi, mutta kilteimmäksi tällä puolen Mississippiä”. Mitä enemmän juustoa, sitä enemmän reikiä, mitä enemmän reikiä, sitä vähemmän juustoa, sanoo Rantaplan.

Ensimmäinen Rin Tin Tin syntyi lokakuussa 1918 Lorrainessa Ranskassa. Sen Betty-emä synnytti viisi pentua, joista vain kaksi selviytyi: narttu Nannette ja uros Rin Tin Tin. Amerikkalainen Lee Duncan otti koirat huostaansa ja opetti niille temppuja. Eräänä päivänä Duncan oli puistossa kävelemässä ja huomasi elokuvakuvan kuvauksissa, että sitä varten koulutettu susi ei suostunut tottelemaan käskyjä, joten hän ehdotti kohtaukseen Rin Tin Tiniä. Tuosta elokuvasta alkoi Rin Tin Tinin filmiura.

"Lassie palaa kotiin" on ensimmäinen Lassie-koirasta kertova elokuva. Se kertoo köyhän yorkshireläispojan ja hänen koiransa välisestä ystävyydestä. Laman takia vanhemmat joutuvat myymään koiran rikkaalle kreiville ja perheen isä joutuu lähtemään armeijaan. Lassie karkaa jatkuvasti, kunnes kreivi vei sen kauas Skotlantiin. Lassie matkaa kuitenkin takaisin entiseen kotiinsa kohdaten paljon vaaroja sekä ymmärtäen, miten julmia ja onnettomia ihmisiä voi olla. Lopulta Lassie saapuu jouluna Yorkshireen ja loppu on onnellinen.

Ressu (engl. Snoopy) on Jaska Jokusen beagle-rotuinen koira, joka esiintyy Tenava-sarjassa ja lehdissä. Alkuvuosina Ressu oli kuvattu oikean pentukoiran kaltaisena, mutta hahmo muuttui myöhemmin voimakkaasti ihmisen suuntaan. Vaikka se muuten käyttäytyykin monessa asiassa ihmisten tavoin, se ei osaa puhua, joten se ilmaisee itseään ajatuskuplien kautta. Ressu kuvittelee usein olevansa jotain muuta kuin koira.

Osaomistuskoira Niilo on Päiviksen, Liisan, Timon ja minun yhteinen koira, joka elää kolmen kodin loukussa. Joita kylläkin on nykyisin vain kaksi, sillä Niilo on Jokilaaksossa etupäässä vieraileva tähti, osin kyykäärmeiden vuoksi, osin muista syistä. Kooltaan ja väriltään tämä mustavalkoinen rotujen koira on kuin Ressu. Niilon isä on jackrusselinterrieri ja äiti tuhannen tarinan tyttö Tallinnan kadulta. Nyt se viettää leppoistajan päiviään elämänsä ilta-auringossa. Jos Niilo muuttaa Taivaaseen ennen minua, en selviä enkä haluakaan selvitä siitä ilman kyyneliä.

Ei kommentteja: