Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 31. toukokuuta 2024

EU

Kustakin maasta valittavien EU-parlamentin jäsenten määrä on suhteutettu maan väkilukuun. Vuonna 2024 valitaan 720 meppiä, joista 15 on Suomesta. Väittävät, että aiemmin meiltä valittiin 14 parlamentin 705 jäsenestä. Pintapuolisesti yritin huonolla menestyksellä etsiä tietoa mitä Englannin ero parlamentista vaikuttaa jäsenten määrään. Voi nimittäin olla, että yllä oleva on väärää infoa. Ehkä määrä putosi 720:stä 705:en ja palaa nyt entiselleen, josta potista Suomi saa yhden lisää koska Englanti ei ole enää mukana. 

Niin tai näin, Suomen 15 edustajaa on koko joukosta noin 2 %, joten siitä voi päätellä vaikutusmahdollisuuksia varsinkin äänestettäessä. Ehkä jotakin Suomen päättäjistä kertoo myös aamuisin ilmestyvän ilta- tai iltapäivälehden uutisen otsikko: "Entinen EU-komissaari ja pääministeri Jyrki Katainen (kok) myöntää vaikuttaneensa keskeisesti siihen, että muovikorkit ovat nykyisin kiinni pulloissa ja tölkeissä." Tästä voimme yhdessäkin yrittää etsiä kotimaan etua, sillä säädös uhkaa romuttaa yhden maailman parhaista pullojenkeruujärjestelmistä. 

Päätin kuitenkin äänestää jotakin ehdokasta 720 joukkoon, sillä se on nykyisin helppoa, kun ääntenantopaikat ovat tulleet lähelle kansaa, minullekin lähes S-Marketin kassan viereen. Kävin parikin kertaa läpi kaikki ehdokkaat löytyisikö joukosta joku, jossa olisi jotain minua tai itselleni edes tärkeää, jonka vuoksi voisin häntä äänestää. Sillä ajattelen olevan hyväksi, jos edustajamme ovat läpileikkaus kansasta.

Vain puolueensa tölvimäksi sekä erotetuksi tulleessa Teuvo Hakkaraisessa on jotain sinne päin. Se on viinan maku, kouluja käymättömyys ja metsien asiat, jotka kaikki ovat olleet minulle niin tärkeitä, etten ole yli 40 vuoteen juonut alkoholia ja lopetin koulun, kun oppivelvollisuus loppui. Nykyisin puhun puille ja luonnolle suomeksi muun kielitaidon puuttuessa selvinpäin puuta heinää.

Persuthan eivät ole kertoneet julkisuuteen miksi he torppasivat oman, istuvan parlamentaarikkonsa jatkot. Joten minä kerron. Teuvon tie ei noussut pystyyn siksi, että hän olisi laiska tai ei ole ollut äänessä EU:n puhujapöntöissä. Vaan siksi, että molemmat Persujen varapuheenjohtajat himoavat samalle hillotolpalle. Teivon mukana olo olisi katkaissut toisen tai peräti molempien ilmasillat Brysseliin.

Politiikka ei ole niin likaista kuin luulemme, vaan se on vielä likaisempaa. Tynkämittareillakin mitattuna alamittaista ja ala-arvoista, monelle ensisijaisesti oman edun tavoittelua.

Teuvo löysi uuden jengin, jossa tie Strasbourgiin on kovin kivikkoinen. Ääniä porukka tarvitsisi ehkä 140 000. Se on paljon ja voi olla, ettei saatu potti kanna Brysseliin. Minulle olisi kyllä henkilökohtainen voitto sekin, jos Teuvon viemät ja saamat äänet pudottaisivat maankamaralle edes toisen Persujen varapuheenjohtajista.

Ei kommentteja: