Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 30. elokuuta 2023

Oudot monopolit, osa 2

Fortumin sähköverkon myynti Carunalle puhuttaa yhä, jonka sain huomata eilisen blogini palautteista. Lähes jokainen tietää Vihreiden olleen pienpuolue melkein koko historiansa ajan. Sitä se oli silloinkin, kun omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto esitti hallituksellemme kaupan hyväksymistä. Jos kauppa olisi ollut menestystarina, vain harva olisi suonut Haavistolle kunniaa yksin tai nostanut peräti jalustalle. Kun se osoittautui yhdeksi historiamme suurimmista taloudellisista munauksista, moni nostaa yhä yksin Pekan tikun nokkaan aivan kuin hän olisi ainut asiasta päättänyt.

Tosiasiallisesti kauppaa vastusti vain Paavo Arhinmäki. Omistajaohjausministeriä suuremmat yksittäiset sylttytehtaat ovat pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Molemmat Kokoomuksesta, jolle yksi sydämenasioista näyttää olevan kuntien ja valtion toimintojen yksityistäminen.

Ennen myyntiä Fortumin kauniit puheet sähkönkuluttajille olivat, että kaupan johdosta sähkön hinta ei nouse ja Fortum käyttää saamansa miljardit varsinkin uusiutuvaan energiaan. Paskan marjat. Lähes välittömästi Caruna aloitti verokikkailun sekä siirtomaksujen ylisuuret korotukset ja Fortum käytti rahat saksalaisen Uniperin ostoon, joka oli erikoistunut hiili- ja kaasuenergiaan.

Kun rahat haihtuivat savuna taivaalle Saksan valtion otettua Uniperin haltuunsa, sanoi pääministeri Sipilä kuulleensa ylipäätään Fortumin Uniperin ostosta varttitunti ennen kauppaa.

Joko valitsemamme poliitikot ovat kaupanteossa edelleen täysiä tumpeloita tai sitten aivan jonkun muun kuin yhteiskunnan asialla, sillä he puolustelevat yhä miljardeja veronmaksajille maksanutta möhläystään. 

Päättäjien joukosta ei näytä löytyvät Arhinmäen lisäksi kuin yksi selkärankainen. Energiayhtiö Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark ei vieritä vastuutaan epäonnistuneesta Uniper-kaupasta muille: ”Olen todella surullinen ja pahoillani kaupan lopputuloksesta. Kannan täyden vastuun kaikista Fortumin johtoryhmän päätöksistä toimitusjohtajakaudellani.” Sitä en tiedä mitä täyden vastuun kantaminen tässä tarinassa tarkoittaa, sillä hän ei suostu edes kommentoimaan sähköverkon myyntiä Carunalle. 

Eilen kirjoitin myös kunnallisesta jäteyhtiöstä, joka rakentaa alati muuttuvien lakien avulla monopolia roskankeruuseen. Jokainen yksityinen talous on nyt saatu ruotuun ja pakotettu jätehuollon maksaviksi asiakkaiksi, vaikkei syntyisi jätettäkään. Kun samaan nippuun onnistutaan jossain juoksussa pakottamaan myös yritykset, on tämäkin kuntien monopoli valmis myytäväksi.

Ei kommentteja: