Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 10. kesäkuuta 2022

Tänään on AA:n 88. syntymäpäivä

Robert Holbrook "Bob" Smith oli yhdysvaltalainen lääkäri, joka oli myös alkoholisti perustaessaan AA-liikkeen Bill Wilsonin kanssa 10. kesäkuuta 1935. Hän syntyi Vermontissa, oli vanhempiensa ainoa lapsi ja sai heiltä uskonnollisen kasvatuksen, mutta kärsi alkoholiongelmista jo opiskeluaikoinaan.

Se olikin merkittävä hetki alkoholistien historiassa, sillä Bob oli ensimmäinen 100 ihmisen ryhmästä, joka lopetti juomisen 12-vaiheisen ohjelman avulla. Päivämäärä on määritelty Anonyymien Alkoholistien alkamispäiväksi. Sen mukaan juuri tänään vuonna 1936 Robert oli ollut vuoden ilman viinaa. Moni aa-lainen sanookin, että raittius alkaa, kun on ollut vuoden juomatta.

AA on hieno ohjelma ja tapa raitistua, mutta sopii monelle muullekin, vaikkei olisi koskaan yrittänyt hukuttaa murheitaan pulloon tai etsinyt sieltä uutta elämää. Myös heitä on paljon, jotka sanovat, että ei sovi minulle käymättä kertaakaan vertaisryhmässä tai lukematta riviäkään sen 12 askeleesta.

Itselläni meni vuosikymmeniä löytää tyydyttävä selitys miksi torpata jotain sellaista mistä ei mitään tiedä. Tänään sen tiedän, sillä törmäsin samaan, kun jälleen kerran pienensin itseäni ja ymmärsin, etten olekaan maailman napa. Enkä edes oman elämäni herra, vaan minulle tapahtuu paljon mitä en tahtoisi. Avioeroista sairauksiin ja niin edelleen. 

Seurasin aikoinaan ja joskus vieläkin itseään kristittyinä pitäviä, heidän tuomioitaan muille ja menolippujen jakamisia tuonelaan. En halunnut tulla samankaltaiseksi enkä edes mennä paikkaan, jonne kaikki ihmiset eivät heidän mukaansa ole tervetulleita tai edes pääse.

Niinpä halusin tutustua Luojaani myös muulla tavoin kuin niiden ohjaamana, joilla ei itse asiassa omia mielipiteitä olekaan. Kysyy heiltä melkein mitä tahansa tuonpuoleisesta, he kaivavat mustakantisen kirjansa ja sanovat sen takaa, että raamattu sanoo näin ja näin. Mutta kun kysyn heidän omaa käsitystään, sitä ei ole. Minusta sen sijaan oli tullut harhaoppinen, koska löysin tieni, mutta kadotin helvetin.

Vähän samoin oli käymässä AA:n kanssa. Joku vuosi sitten osallistuin Nimettömien Alkoholistien kokoontumiseen Thaimaassa Pattaya Suomi-Seuran tiloissa, kun tapasin siellä entisen aamulenkkikaverini. Hän lampsi luokseni ja kysyi "mitä sinä täällä teet, kun et käy ryhmässäkään?"

Kysyin itseltäni, että lähdenkö pois, jos en kelpaa tännekään. Sitten näin metsän puilta ja käsitin, että ihmisessä voi olla roppakaupalla ilkeyttä, oli ohjelma elämää varten millainen tahansa. Luulin, että korkeampi voimanikin on samanlainen kuin mustakanttista kirjaa huiskutteleva kristitty tai aa-lainen, joka kysyy "mitä teet täällä". 

AA toimii lähes 200 maassa ja jäseniä on paljon enemmän kuin miljoona. Tarvetta on joka paikassa missä on viinaakin. Thaimaassakin, jossa thaikieliset ryhmät ja kirjallisuus ovat varsin harvinaista herkkua. Syytä en tiedä, sillä näkäräiset maistuvat thaikuillekin. Luulisin Buddhankin katsovan elämän raiteille laittamista suopein silmin. 

Ei kommentteja: