Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 11. kesäkuuta 2022

Eiliselläkin päivämäärällä läpi vuosisatojen on tapahtunut monenlaista

Aasinsilta on esimerkiksi kirjallinen siirtymätekniikka, jossa tekstiin lisätään irrallinen tai kömpelö viittaus siihen, mitä aiotaan käsitellä seuraavaksi. Aasinsiltani tässä blogissa on muun muassa eilinen, jolloin syntyi AA-liike liki 90 vuotta aiemmin. 

Päivämäärällä tapahtui muutakin. Ruotsin kuninkaan piti päättää historian ensimmäinen virallinen valtiovierailu Ahvenanmaalla. Mutta sekä kuningas että presidenttimme taisivat lähteä koteihinsa aiemmin ennen illallista syistä, joita ei ole kansoille kerrottu. 

Kuninkaan esi-isä sen sijaan on käynyt syömässä Suomessa aiemmin. Muun muassa Kuusijärvellä, jossa olen käyn uimassa. Se sijaitsee Kuninkaanmäen kaupunginosassa, mikä on heti järven itäpuolella. Siellä hänen kuninkaallinen korkeutensa Kustaa III istui piknikillä 10. kesäkuuta 1775. Tapahtuman johdosta kaupunginosa lienee saanut nimensäkin. Lounaspaikka sijaitsee karttojen mukaan kallion välissä sijainneessa syvennyksessä, missä on nykyisin  omakotitaloja. Käytännössä voisi kuitenkin ajatella kuninkaan kivunneen kallion laelle aterioimaan ja ihailemaan korkealta hienoja maisemia.

Helsingborgilaisen lautturisuvun jälkeläinen Petter Hällström (1702-1781) saapui Suomeen jo aiemmin, Ison vihan jälkeen vuoden 1721 tienoilla ruotsalaisen upseerin sotilaspalvelijana. Hän on isäni puolelta sukuni kantaisä. Joskin sellaiseenkin tietoon olen törmännyt, että hän, kuten tuleva puolisokin, sukunimeltään Slotte olisivat molemmat olleet tahoillaan huutolaislapsia. Joten en ole oikeastaan varma verenperinnöstäni. Mutta onhan se ylevää kuulua sukuun, jonka yksi haara on aatelinen.

Samalla päivämäärällä 10.6. vuonna 2022 sukuni aloitti kolmepäiväisen kokouksensa ja juhlansa Etelä-Pohjanmaalla. Ehkä olisin siellä itsekin, jos olisin oivaltanut kuka olisi lähtenyt sinne kotiseudultani kaveriksi. 

Äitini suvusta tiedän paljon vähemmän. Kun joku vuosi sitten lähdin hakemaan hänen synnyinkunnasta Tyrnävältä Päiviksen kanssa kevytperunaa ja käymään isovanhempieni haudoilla, en löytänyt edes tietoa minne Elina ja Juho Paavola ovat haudattu. Ehkä yritän tänä tai muu vuosi uudelleen. Ulkonäöltä ja hieman muutenkin heidät muistan ja joskus ikävöinkin. Se onkin itselleni aivan riittävä syy etsiä viimeinen leposija ja viedä kukka tai molemmille omansa, ovat samassa haudassa tai erikseen. 

Ei kommentteja: