Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 28. toukokuuta 2022

Etäläsnäolo on todellisuus ilman fyysistä läsnäoloa

Etäläsnäolo tarkoittaa läsnäoloa toisessa paikassa, vaikka fyysinen keho pysyykin paikallaan. Melkein mitä tahansa viestintäteknologiaa voidaankin käyttää. Esimerkiksi puhelin- tai videomahdollisuuksia, chattailua ja keskustelua kirjoittamalla tietokoneen ja erilaisten älylaitteiden avulla niin, että luodussa virtuaalimaailmassa voidaan kokea etäläsnäolo. 

Kun tätä kirjoitan, on lauantaiaamu kellon ollessa puoli kahdeksan ja Radio Suomessa soi Onnen sävel. Kuuntelen musiikkia sekä elän onnitteluiden lähettäjien ja saajien kuunteluhetkissä mukana. Se tuntuu mukavalta, vaikka olenkin kuokkavieras heidän etäläsnäolossaan.

Mieli palaa usein muistoihin, sillä elettyä on vääjäämättä enemmän takana kuin edessä. Muistan, kun poikani sai ensimmäisen tietokoneensa ja kuinka Jari Kopakkala opetti parvisängyn alla sen käyttöä koko perheelle. Kuin eilisen näen edelleen edessäni pienen pojan pian 40 vuoden takaa, kun hän kirjoitti Amstradin TEKO-tekstinkäsittelyohjelmalla ensimmäisen lauseensa: "Marko on tavallinen poika."

Sen myötä innostuin taas kerran pohtimaan ja vähän laskemaankin kuinka montaa kirjainta olen naputellut erilaisten päiväkirjojen muodossa nettimaailmaan vuosikymmmenten aikana. Kaikkinensa kirjaimia on paljon enemmän kuin sata miljoonaa. Se kaikki yhdessä muun somemaailmani kanssa on tuonut elämääni paljon sisältöä ja etäläsnäoloa monen kanssa, joita en milloinkaan tule tapaamaan fyysisesti.

Mutta se on tuonut myös fyysistä läsnäoloa. Mukaan mahtuu kaksi tai neljä minut netistä löytänyttä naista, jotka varastivat lähes kaikki rahani. Selvitäkseni siitä ja entisellä kesäkodillani käynnin kustannuksista myin Thaimaassa Harley Davidson moottoripyörän, jonka olin tarkoittanut Markolle. Nyt siitä on itselläni jäljellä vain muistot kuvineen ja sen ensimmäinen rekisterikilpi.

Vähintään yhtä kipeä on muisto Melaniesta ja hänen 4-5 lapsesta, joista nuorimman Little Jorma Goza Soinin isä luulin olevani. Se pudotti minut henkisesti yhteen elämäni syvimmistä rotkoista. Etäläsnäoloista alkaneet monet tarinani ovatkin kummallisia, täynnä tunteita, syvää surua ja iloa yli kaiken.

Voi olla, että kirjoitan vielä huomennakin aiheesta, kun päivän ja yön pureskelen. Maailmassa on niin paljon yksinäisytttä, jota nettimaailma ei kai voi keneltäkään kokonaan poistaa. Mutta etäläsnäolossa on jotain ainutlaatuista, sillä silloin voimme olla usein hyvin tasavertaisia. 

Ei kommentteja: