Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 3. helmikuuta 2022

Immigration office ja kahden kerroksen väkeä

Suomessa oli ennen Ulkomaalaisvirasto, mutta nykyisen se on Maahanmuuttovirasto eli Migri. En tiedä kuinka vastaavan virallinen käännös on Thaimaassa, mutta siellä joudun asioimaan silloin tällöin viisumi- ja ylipäätään maassaoloasioissa.

Joskus olen käynyt yksin, joskus Päiviksen tai jonkun muun kanssa ja joskus on ollut ulkomaanapua. Välillä kaikki sujuu hyvin ja joutuisasti ehkä asiastakin riippuen, mutta joskus se on tuskien taival lukuisine jonotuksineen ja ulkomaankielisine kaavakkeiden täyttämisineen. Kerran kanssani oli asioita hoitamassa (Thai)maan kansalainen, joka ei jonottanut missään, vaan käveli aina suoraan luukulle. Ihailin hänen tapaansa ja vihasin venäläisten samaa tapaa 7-Elevenin kassajonossa🤣.

Kun viime kuussa olin hakemassa turistiviisumiin 30 vuorokauden jatkoa, kaikki sujui tuskastuttavan hitaasti. Ensimmäisen jonotuspäivän aikana pääsin vain ulko-oven sisäpuolella saadakseni paperinippuni yläkulmaan kuulakärkikynämerkinnän, että tule viikon kuluttua uudelleen.

Pengoin sen jälkeen netistä käyttökokemuksia ja tulin siihen tulokseen, että jatkoaikaa on syytä hakea vasta viikkoa ennen maassaolon päättymispäivää. Joten viikon kuluttua olinkin taas Immigration officessa uuden yrityksen kanssa. Koko päivän jonotuksen jälkeen sain asiani hoidettua ja passini takaisin viikonlopun jälkeen.

Pitkin päivää ihmettelin jonoja kadulle asti, vaikka turisteja on maassa vähemmän kuin henkilömuistiin. Samalla ajattelin muita ohittelevia, tummat salkut olallaan liikkuvia asioiden hoitajia. Käsitin törmänneeni ilmiöön, josta sanotaan Thaimaassa, että kaiken voi hoitaa rahalla, sillä samalla asialla olevia farangejakaan ei ohitella ilman bahteja. Kenen taskuun ne päätyvät, sitä en lähde arvelemaan. 

Itselleni tulee 90 päivää täyteen turistiviisumilla tässä kuussa, mutta Suomen Valtteri lumisade sai pohtimaan, että kuinkahan voisin saada jonottamatta jatkoaikaa maksamalla ehkä johonkin rahakukkaroon. Niinpä törmäsin ajokortti- ynnä muita asioita hoitavaan saksalaisfirmaan, jonka puoleen käännyin.

Tapasimme rannalla ja agentti otti passistani kuvat viisumisivuineen ja lähetti puhelimellaan jonnekin, josta oitis tuli vastaus asian olevan ok tältä osin. Sen jälkeen hän otti minusta kasvokuvan harmaata ravintolan betoniseinää vasten ja lähetti samaan paikkaan. Vastauksen saatuaan annoin passini, jonka sain takaisin maksettuani kahden kuukauden jatkoajalla kolmen päivän kuluttua. Nyt on hyvissä ajoin saatu maassaololupa huhtikuun jälkipuoliskolle ja mahdollisuus olla turistiviisumilla viisi kuukautta.

Ajattelen, että osin Immigrationin pitkät jonot johtuvat siitä, että ilman asiamiestä tai -naista saatat seistä jonossa päivän saadaksesi vain kuulla, että tule viikon päästä uudelleen. Agentin avulla sinun ei tarvitse edes mennä paikan päälle ja yhteistyö virkailijoiden kanssa on saumatonta. Mielestäni on olemassa kahden kerroksen väkeä, joista toinen tapa karsii turisteja ja kannustaa etsimään maksullista apua tai muita maita. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse valitsen toistaiseksi muut maat…

Anonyymi kirjoitti...

Menee aamulla ajoissa, ennenkuin ehtii kertyä jonoa.