Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 27. huhtikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 264

Tänään oli pumpulikorvaisella Luis-pojalla kova päivä, sillä häneltä puhdistettiin korvat. Videolta näin, että siitä ei ilman itkua selvitty. Eikä se tähän pääty, vaan kukaan ei tiedä kuinka pitkä ja tuskainenkin on hänen paranemisensa tie. Ehkä hyvää tässä päivässä oli, että lääkäri oli nyt viimein todennut vasemmassa korvassa olevan jotain vialla. No, sen tiesin minäkin, vaikka en tohtori olekaan. Tärkeää sen sijaan oli, että nyt sen tietää hoitoalan ammattilainenkin. 


Luis oli Melanien ainut poika ja nyt Jorma Goza Soini on hänen pikkuveljensä. Joskus elämäni varrella olen lapsia ajatellessani eräänkin kerran pohtinut kuinka erilaiset voivat olla heidän lähtökohtansa ja eväänsä elämän taipaleelle. Niihin vaikuttavat paljon, ehkä eniten vanhempien oikeat ja väärät valinnat. Se että Little Jorma on ylipäätään olemassa, ei todellakaan ole minulta muusta kuin itsekkyydestä pois. Itselleni on antanut aina paljon, kun saan ja voin olla lapsille turvallisena aikuisena apuna ja tukena, juuri tällä hetkellä eniten Luisille. 

Hyvin elävästi muistui mieleen oma lääkärissä käyntini yli 60 vuotta sitten, aivan eri syystä, mutta Luisin ikäisenä. Silloin kärsin monta päivää sietämättömästä särystä, joka tuntui alaselässä. Viimein oli mentävä vanhempien, ehkä molempien kanssa kunnanlääkäri Gerd Möllerin vastaanotolle. Silloin ei aikoja varailtu, vaan istuttiin odotushuoneessa aamusta lähtien pitkä päivä ja joskus iltaakin päälle. Se päivä palaa mieleen kuin eilinen ja sieluni silmin näen edelleen lääkärin hiippailun kuin varkain taakseni. Sieltä takaa hän sanoi minulle: "Nosta kädet ylös." Sekä vanhemmilleni: "Ottakaa poika kiinni." Sitten hän löi, tai niin sen koin, kämmensyrjillään takaa kylkiini. Jalat lähtivät alta ja valtava kipuaalto kulki läpi koko vartaloni. Möller totesi tämän jälkeen diagnoosissaan, että munuaiset ovat tulehtuneet oikein kunnolla, joten viikkotolkulla vuodelepoa ja penisiliinit päälle. 

Luisin, varsinkin vasemmassa korvassa on ollut vikaa jo vuosia. Jos apu siihen löytyy, luulen sen olevan kaikkea muuta kuin helppo polku. Varmuudella en tiedä miksi hän ei ole saanut joitakin satunnaisia lääkärissä käyntejä enempää apua. Voi olla yksinkertaisesti niin, että nälkäiset lasten suut ovat olleet olemattomissa rahoissa aina tärkeämpiä.

Huomenna on taas edessä kivulias korvien huuhtelu, johon esteitä tänään laittoi myös Western Union, joka ei hyväksynyt 40 euron rahalähetystäni. Sillä siellä missä Luis nyt käy, ensin maksetaan ja sitten hoidetaan. Jos ei ole millä maksaa, ei ole myöskään hoitoa.

Ei kommentteja: