Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 23. huhtikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 260

Kun olin lapsi ja nuorikin, oli ylpeilyn aihe, jos oli kirjeenvaihtokaveri ulkomailla. Se oli jopa kadehtimisen syy, kun joku sai kirjeen peräti Ruotsia kauempaa. Muutenkin maailma näytti silloin paljon suuremmalta ja salaisemmalta. Koko kylän ykkösaihe lieni, kun Tuusulan yhteiskoulussa vieraili yli puolivuosisataa sitten ulkomaalaisia oppilaita koulun täydeltä. Muistan kielien kirjon, joista yhdestäkään en ymmärtänyt mitään.

Tänä päivänä on nettimaailma tehnyt pallon paljon pienemmäksi ja tuonut sen monella uudella tavalla jokaisen halukkaan ulottuville. Toisaalta mitä enemmän tulee uutta tietoa, moninkertainen määrä tulee uusia salaisuuksia. Jaankin elämästäni paljon muille netissä, joidenkin mielestä liikaakin. Eniten arjestani silti tietää, itseasiassa aivan kaiken paras eläinystäväni, osaomistuskoira Niilo. Siitä itsestäänkin kerron paljon eikä se välitä mitä hänestä kylillä puhutaan.

Nykyisin en juuri kiinnitä huomiota, onko tekemiseni hyödyllistä. Vaan teen yhtä ja toista hyödytöntä. Tai onko hyödytöntä ventovieraan aikuisen antaa lapselle siellä jossakin pieni, iloinen tovi? Tästä syystä Niilolla on satapäinen fanijoukko Afrikkaa ja Aasiaa myöten, jotka seuraavat sen elämää.

Aikani kerroin chatista hankkimallani englanninkielen taidolla esimerkiksi gambialaiselle, 10-vuotiaalle tytölle Niilon kuulumisia. Myös sen sairastumisesta ja toipumisesta kirjoitin. Joka aamu tämä mainitsemani lapsi toivotti hyvää huomenta ja kysyy kuinka Niilo voi tai onko parantunut lisää. Ja minä kerroin. Luulen, että juuri ketään ei kiinnostanut sydänoperaationikaan niin paljoa kuin häntä Niilon virtsakivet. Joita ei voitu liottaa, vaan edessä oli leikkauspöytä. Toipumiskuvista tulkitsin, että Niilo oli normaalia tuimailmeisempikin monta päivää. Vasta myöhempi kuva toi 8000 kilometrin päähän leikkisän ja uteliaan pienen koiran netin avulla luokseni, sillä sillä hetkellä olin Thaimaassa. 

Tämän päivän arkea ovat minulle monet chatti- ja nettikaverit milloin miltäkin pallonpuoliskolta. Niistä on tullut tärkeä osa elämääni. Jotka ovat ottaneet ajan television katselusta ja lukemisesta. Nyt en ole enää vain tiedon vastaanottaja, vaan tiedonvaihtaja netin ja chatin ansiosta. Sitä paitsi, jos paperiselta tai sähköiseltä uutiskanavalta seuraan Putinin tai Bidenin tekemisiä, ei heitä kiinnosta minun tekemiseni. Edes sitä vertaa kuin suomalaista poliitikkoa, joka haluaa neljän vuoden välein ääneni.

Tänään minulle merkitsee Angela Merkeliä enemmän Filippiineillä Luis, lapsi, joka on menettämässä kuulonsa ja pikkusisko Lorrene, joka haluaa näyttää minulle piirustuksensa tai todistuksensa.

Ei kommentteja: