Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 17. huhtikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 254

Lanta Animal Welfaren Thaimaan Koh Lantalla eläinten hyväksi tekemä työ on hyvää ja pienellä saarella on saatu paljon aikaan. Siellä näkyy enää vain vähän huonokuntoisia tai huonosti pidettyjä eläimiä. Saaressa oli onnistuttu steriloimaan ja rokottamaan jo muutaman vuosi sitten yli 75% koirista.

Romanian kulkukoiria on vainottu vuosikymmeniä ilman merkittäviä tuloksia. Romanian presidentin Traian Basescun toimiessa Bukarestin pormestarina vuosina 2000–2004 kaupungissa tapettiin 350 000 koiraa. Tästä huolimatta kanta elpyi nopeasti uuteen kukoistukseen. Eläinsuojelujärjestöt arvioivat Bukarestin olevan satojen tuhansien populaatiollaan yksi tiheimmin koirien asuttamista Euroopan pääkaupungeista.

Monella Thaimaan seudulla on myös ongelmia irrallaan olevista koirista. Itse olen osallistunut eri tavoin niiden sterilointiprojekteihin Pattayan seudulla ja yrittänyt saada mukaan muitakin suomalaisia. Esimerkiksi maksamalla yhden koiran steriloinnin.

Sen sijaan saan aikaan riidan somessa, sillä muutaman suomalaisen joukko pitää isoa ääntä, että ne täytyy tappaa kaikki. He eivät käsitä, että se on mahdotonta. Olen yrittänyt ajatella niinkin, että mainitun elämöinnin tarkoitus onkin olla etupäässä eri mieltä kanssani. Siten voi myös ehkä välttää tekemästä mitään hyödyllistä ongelman poistamiseksi. Toteamalla lisäksi lopuksi, että "eihän se edes kuulu meille".

Koko irtokoiraongelma missä päin maailmaa tahansa on vain ja ainostaan yksin ihmisen aikaansaannosta. On kertakaikkisen vastuutontakin kuvitella, että ongelmasta pääsisi poistamalla oireita eli tappamalla koiria. Eihän ihminen, joka on ongelman ydin ja aiheuttaja siten muuta tapojaan. Tarvitaan tappamisen sijaan kodeissa ja esikouluista alkaen asennekasvatusta.

On myös mielenkiintoista kuinka iso uutinen on, kun joku suomalainen jossain ulkomailla joutuu koirien hyökkäyksen kohteeksi. Sen sijaan puhumme hämmästyttävän vähän siitä, että Suomen poliisi kirjaa vuosittain yli tuhat ilmoitusta koiran karkaamisista ihmisen päälle. Suomessahan ei ole kulkukoiria, vaan kaikilla on omistajansa, joiden kytketyt koirat karkaavat ihmisten päälle.

Pieni, teoreettinen laskutoimitus on mielenkiintoinen. Jos on olettama, että kaikki tämän laskutoimituksen irtokoirat elävät vähintään 6-7 vuotta, yksi narttukoira jälkeläisineen tuottaisi kuudessa vuodessa yli uutta 60 000 koiraa.

Ei kommentteja: