Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 16. huhtikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 253

Pattayan turismi elinkeinona on voimakkaassa murroksen tilassa. Sitä se on ollut jo vuosia ja aika näyttää minne mennään, kun pandemian ote hellittää. 

Alku- tai jatkosysäyksen menolle antoivat Vietnamin jenkkisotilaat, jotka viettivät lomiaan Pattayalla. Tunnettua läpi koko maailman on, että sodassa riittää luoteja ja kuolemaa jokaiselle, mutta puute on rakkaudesta ja sen kohteista. Thaimaan kauniit naiset vastasivat tähän puutteeseen ja kysyntään. Tänä päivänä on kuitenkin niin, että amerikkalaiset ovat muualla. Jomtienilla on enemmän venäläisiä ja kiinalaisia kuin ehkä kaikkia muita farangeja yhteensä.

Venäläisille Pattaya on tai oli suosittu paikka, jonka käyttöä helpottaa Suomen kaltainen, kuukauden viisumivapaus ja usein lyhyt matka meidän maastamme verrattuna. Mutta venäläisille Thaimaa on perhekohde ja he eivät etsi juurikaan naisseuraa. Näin saattaa olla myös intialaisten ja kiinalaisten laita. Ja kun he eivät ainakaan vielä paljon pelaa golfia, on kaksi suurta matkailun vetovoimatekijää murroksessa. Seksi ja golf.

Sitä en osaa arvella mihin suuntaan edelle mainittujen kansalaisten lomatarpeiden osalta mennään, mutta heidän määränsä näytti lisääntyvän vuosi vuodelta.

Pattaya Suomi-Seura ja meidän Thaikotimme olivat Soi Welcome-kadulla, jonka päässä on hotelli, joka aikoinaan toimi myös Aurinkomatkojen kohteena. Sitä asuttivat lisäksi paljon ruotsalaiset sekä venäläiset, joiden ansiosta entisellä kotikadullamme oli paras ruokaravintolatarjonta vuosiin. Joten ilman Suomen naapurimaita, meidänkin katumme tarjonta olisi ollut tyhjien tilojen lisäksi valitettavan yksipuolinen.

Tiedän, että suomalaisten vuoksi Thaimaasta eivät katoa muut turistit ja olenkin päättänyt tulla heidän kanssaan toimeen kykyjeni mukaan. Lisäksi elämä on opettanut, että ahdas mieli ahdistaa eniten itseä. Ymmärrystä lisää muistelu suomalaisten käyttäytymisestä Keihäsmatkojen aikoina ja vieläkin varsinkin Tallinnan laivamatkoilla yöllä sekä päivällä.

Myös Bangkokin seudulta tulevan keskiluokka, joka on tiukasti työn ja talouden sykkeessä kiinni, on lisääntynyt. He tulevat Pattayan beacheille ehkä sopivan matkan vuoksi loman ja viikonlopun viettoon kuten Suomessa suomalaiset mökeilleen. Myös muualta päin maata tulee kansalaisia. Heidän lomatarpeistaan minulle ei ole mitään käsitystä. Sen olen huomannut, että kun jossakin valmistuu uusi condo tai vastaava, on omistajista usein iso osa thaimaalaisia. Ulkomaalaisomistuksen ja -kiintiön lisäksi myös thaiomistus meni kaupaksi.

Jostain luin senkin, että Pattayan kaupunginjohtajan ykköstavoitteita on saada Skytrain Bangokista Pattayalla saakka. Sitä odotellessa nautitaan lomilla elämästä, toisistamme sekä elosta ja olosta vaikkapa rantatuolissa.

Ei kommentteja: