Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 5. maaliskuuta 2020

Saunat Pattayan seudulla

En voi mitenkään elvistellä saunomisillani, vaikka siitä pidänkin.

Thaimaassa ollessani kuitenkin saunon vähintään saman kuin Suomessa, ehkäpä enemmänkin.

Kun kotimaassa perinteisen saunareissun yksi tärkeä elementti on pulahtaa meri- tai järviveteen, Thaimaassa saunomiseen kuuluu uima-altaan lisäksi kylmät ja kuumat altaat.

Ravintola Helmen pehtoori Pete sanoikin kerran osuvasti, että Thaimaassa on mukava saunoa, sillä ei tule heti kylmä, kun tulee löylyhuoneesta ulos.

Miten tämä sitten istuu siihen suomalaiseen saunakulttuuriin, jossa löylyjen välissä pyörähdetään lumihangessa tai pulahdetaan avannossa?

Ehkä yksi kotimaan kansainvälisimmistä saunoista on Helsingissä, sopivan metromatkan päässä oleva Rastilan leirintäalueen merenrantasauna.

Alueella yhden talven Matkakodissa Päiviksen kanssa asuneena seurasimme joskus esimerkiksi japanilaisia, jotka istuivat villapipo päässä ja lapaset kädessä lauteilla, ettei tule kylmä tai kuuma. Ehkä osin siksi, koska ohjelmaan heillä kuului avannossa vähintäänkin pulahdus.

Vaikka jätän Pattayan seudulta hotellien saunat pois, joiden käyttö edellyttää yöpymistä, on saunoja seudulla kymmenkunta. Lähes kaikkia käytän sopivina annoksina.

Tässä linkki saunaan, joka avasi eilen ovensa remontin jälkeen. Oikein mukava ja miellyttävä lisä, missä ehkä olen käynyt kerran ennen kunnostusta.

Aika monissa paikoissa on myös huoneiden vuokraamismahdollisuus kohtuuhintaan. Saunarintamalle putkahteleekin uusia yrittäjiä silloin tällöin, joka on ymmärrettävää ja mukavaa.

Sillä vaikka suomalaisten keskuudessa saunakulttuuri on joltakin osin hiipunut, ulkomailla se kasvaa. Yhä enenevässä määrin myös paikalliset ovat löytäneet saunat, joissa usein on vähintään suomalainen kiuas.

Ulkomailla muut saunojat tuovatkin omat mausteensa suomalaiseen saunakulttuuriin. Sitten vierastamme toistemme tapoja, jotka ovat yksi lauteiden keskustelunaiheista. Usein kukin kielellään, jonka ymmärtämisen merkiksi riittää naurahdus tai pään nyökäys.

2 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Okei, kiitti tiedosta, tästä Pattayan saunatilanteesta :)

For life kirjoitti...

Kiitos palautteesta.