Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Soini tuli sukuun

Soini on suomalaisessa mytologiassa yksi Kalevan 12 pojasta. Soinin lisänimi oli Kalkki. Kristfried Ganander kertoo Mythologia Fennicassa Soinin olleen veijari syntymästään lähtien.

Soini myytiin Karjalaan Köyrötyinen -nimiselle sepälle joka laittoi Soinin töihin. Vanhoissa runoissa kerrotaan Soinin lapsenpiikana ollessaan tappaneen lapsen, paimenena ollessaan kutsuneensa karhut ja sudet syömään karjalauman ja lopulta yllyttäneen karhun repimään emäntänsä reiden kostoksi tämän leipomasta leivästä jonka sisään tämä oli pannut kiven.


Monta vuotta tai oikeastaan vuosikymmentä pientä mieltäni häiritsi, kun aika moni sanoi minua kutsumanimi Jorman sijaa Soiniksi. Viime yönä päätin antaa periksi ja hyväksyn tästedes Soinin myös kutsumanimekseni, etu- ja sukunimeksi, mutta myös tyttärelleni, jos minulla olisi sellainen.

Sekin on mukavaa, että Suomesta löytyy saman niminen kuntakin. Sen vielä selvitän mistä Soini nimi on tullut sukuuni alkujaan. Jotenkin muistelen, että isäni synnyinkunnassa  Jurvassa olisi ollut Soini-nininen talo, josta se olisi tullut. 

Virallisesti kuulun Petter Hällströmin sukuun, joskin sekin taitaa olla niin, että sekä kantaisäni Petter ja hänen vaimonsa Elisabeth olisivat olleet huutolaislapsia. Joten mistä lienenkään kotoisin. 


Ei kommentteja: