Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 30. tammikuuta 2020

Jälleen koirista vailla ihmiskotia

Lanta Animal Welfaren Koh Lantalla eläinten hyväksi tekemä työ on hienoa ja paljon hyvää pienellä saarella on saatu aikaan.  Koh Lantalla näkyy enää erittäin vähän huonokuntoisia tai huonosti pidettyjä eläimiä. Saaressa on onnistuttu steriloimaan ja rokottamaan yli 75% koirista.

Romanian kulkukoiria on vainottu vuosikymmeniä ilman tuloksia. Romanian nykyisen presidentin Traian Basescun toimiessa Bukarestin pormestarina vuosina 2000–2004 Bukarestissa tapettiin 350 000 kulkukoiraa. Tästä huolimatta kanta elpyi nopeasti uuteen kukoistukseen. Bukarestissa toimivat eläinsuojelujärjestöt arvioivat Bukarestin olevan 200 000 kulkukoiran populaatiollaan yksi tiheimmin kulkukoirien asuttamista Euroopan pääkaupungeista.

Hyvin monella Thaimaan seudulla on iso ongelma irrallaan olevista koirista. Itse olen osallistunut niiden sterilointiprojekteihin Pattayan seudulla ja yrittänyt saada mukaan suomalaisia. Esimerkiksi maksamalla yhden koiran steriloinnin. Tulos on ollut tasan nolla.

Sen sijaan saan aikaan riidan somessa, sillä muutaman suomalaisen joukko meuhkaa isoon ääneen, että ne pitää tappaa kaikki. Heidän päähänsä ei yksinkertaisesti mahdu, että se on mahdotonta. Olen yrittänyt ajatella niinkin, että mainitun mölyämisen tarkoitus onkin olla etupäässä eri mieltä kanssani. Siten voi myös välttää tekemästä mitään hyödyllistä ongelman poistamiseksi. Toteamalla lisäksi lopuksi, että "eihän se edes kuulu meille".

Koko irtokoiraongelma missä päin maailmaa tahansa on vain ja ainostaan yksin ihmisen aikaansaannosta. On kertakaikkisen typerää sanoa ja vastuutonta edes kuvitella, että ongelmasta pääsisi poistamalla oireet eli tappamalla koirat. Eihän ihminen, eli ongelman ydin ja aiheuttaja siten muuta tapojaan. Tarvitaan tappamisen sijaan esikouluista alkaen lähtevää asennekasvatusta.

On myös mielenkiintoista kuinka iso uutinen on, kun joku suomalainen jossain ulkomailla joutuu koirien hyökkäysten kohteeksi. Sen sijaan puhumme hämmästyttävän vähän siitä, että Suomen poliisi kirjaa vuosittain noin tuhat ilmoitusta koiran, nimen omaan karkaamisista ihmisen päälle. Sillä Suomessahan ei ole kulkukoiria, vaan kaikilla on omistajansa, joiden kytketyt koirat karkaavat ihmisten päälle. Eikö niin?

Tähän loppuun pieni teoreettinen laskutoimitus, jossa on olettama, että kaikki laskutoimituksen koirat elävät vähintään 6-7 vuotta. Yksi narttukoira jälkeläisineen tuottaa kuudessa vuodessa yli uutta 60 000 koiraa.

Ei kommentteja: