Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 6. syyskuuta 2018

Taksikuskin pukukoodi

päivis: Elokuussa alkanut taksikuskin hommani jatkuu. Ensimmäisen palkankin sain, vaikka sen suuruudella ei kannatakaan kehuskella. Ansiot ovat pääosin itsestä kiinni. Tämän opin jo muutama vuosi sitten hankkimani taksikoulutuksen aikana. Nyt se on nähty myös tosielämässä. Jos haluaa tienata, pitää osata olla joka hetki siellä, missä on kyytiä tarvitsevia asiakkaita. Minä en sitä vielä oikein hallitse.

Mutta noista taksikuskin vaatteista, pukukoodista. Lähitaksi lähetti eilen paimenkirjeen kuljettajille, isännille tietysti myös, jossa uhattiin sanktioilla niitä kuskeja, jotka eivät noudata vaatetuksesta sovittuja ohjeita. Nuo samat yläosan vaatetusta koskevat ohjeet ovat varmaan olleet olemassa jo jonkin aikaa, mutta jostain syystä asia ei ole mennyt perille kaikille Lähitaksin nimen alla ajeleville.

Pukeutumisohjeet eivät ole kovin monimutkaiset. Jonkin verran satsaamista kuljettajan "virka-asun" hankkiminen tosin vaatii. Jotkut taksi-isännät saattavat kyllä jopa ostaa joitakin Lähitaksin logolla varustettuja virallisia paitoja, neuleita ja takkeja kuskeilleen. Minäkin sain pikeepaidan ja varmaan olisin saanut jonkun muunkin vaatteen, jos olisin sillä hetkellä ollut hereillä. Mutta kun en ollut ja tuntui, että kesä ja lämpimät säät jatkuvat ikuisesti, valitsin vain kyseisen vaatteen. Omalla kustannuksellani täydentelin sitten kokonaisuutta pitkähihaisella neulepuserolla ja Providence-takilla.

Idea on, että päällimmäisessä yläosan vaatteessa kuuluu olla Lähitaksin logo. Värimaailma on muuten musta, mutta valkoinen kauluspaita on sallittu. Itselleni hankin myös sellaisen, sillä kaapissa ollut kauluspaitani oli jostain syystä käynyt pieneksi. Paidasta puuttuu tietysti vaadittu logo, mutta sitähän ei neuleen alla käytettäessä tarvitakaan.

Kuskin pitää käyttää mustia suoria housuja, jotka eivät saa olla farkkutyyliset. Sellaiset löytyivät kaapista ajalta, jolloin suunnittelin kuskin hommia. Lahkeita piti vain ensin lyhentää. Mustat Clarksin kengät on nekin joskus tullut hankittua ja unohdettua kaapin perälle. Nyt ne ovat oikein siistit ja mukavat ajokengät.

Mitä tuo taksikuskien pukeutumisen todellisuus sitten on, että Lähitaksi on joutunut lievästi sanottuna ärähtämään kuljettajille? Kuskin tyylikkyys tai tyylittömyys on kai enemmänkin henkilökohtainen ominaisuus. Vaikka kuinka päällä olisi viimeisen päälle oikeaa vaatekertaa, toinen voi silti näyttää vähän kulahtaneelta ja joku toinen vaikka -60-luvun hippityyliin jumittuneelta kuljettajalta. Itsestäni tiedostan, että pitäisi kai välillä poiketa kampaajalle ja ehkä kosmetologillekin, jos aidosti aikoisin ansaita paikkani premium-taksin kuljettajana. Toistaiseksi vain ajan sellaista taksia, mutta erityiskuljetuksia ei vielä omiin työvuoroihini ole osunut.

Hyväksytyssä asussa.
Pukukoodi ei ehkä ole mennyt esimerkiksi kaikilla etnisillä kuljettajilla jakeluun, mutta kyllä naiskuskeillakin tuntuu välillä olevan päällä mitä sattuu. Olen nähnyt mustaan minihameeseen ja pitkävartisiin nahkasaappaisiin pukeutumista yhtä hyvin kuin epämääräisesti tumman mekon liehuvia helmojakin. Naisille sallittu poikkeus pukeutumisen osalta on vain hame, jonka kuuluu olla musta ja sen on ulotuttava polvien alapuolelle. Musta huivikin on kaulaan lupa kietaista. Tosin se saattaa tiukan paikan tullen olla turha riski.

Päähineistä ja kengistä voi kyllä tulla kovin haloo, jos Lähitaksi oikeasti alkaa toteuttaa uhkaamiaan sanktioita. Lippispäisiä kuskeja kun on joukossa jonkin verran. Joillakin lippa osoittaa eteenpäin, joillakin takaviistoon. Päähineenä on sallittua käyttää vain täysin mustaa pipoa ja sitäkin ainoastaan pakkasella. Kenkien osalta ohje on selkeä: ei saa olla muuta väriä kuin mustaa. Lenkkarit, niin mukavat kuin voisivatkin olla, eivät ole sallittuja, mutta niissähän osa kuskeista edelleen liikuskelee.

Ei kommentteja: