Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Kesäaikaan vaan olo makeeta on

päivis: Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirryttiin taas kesäaikaan. Joku voisi sanoa, että epänormaaliaikaan, sillä talviaika lienee se normaaliaika, josta nyt poikettiin kääntämällä kelloja tunnilla eteenpäin.

Kesä- ja talviajan järkevyydelle riittää aina vain omat epäilijänsä. Itsekin kuulun pääasiassa siihen joukkoon. Toisaalta en koe minkäänlaista ongelmaa tunnin aikaeron johdosta. Lauantaina illalla käänsin oman rannekelloni ja pari muuta kelloa jo valmiiksi tunnilla eteenpäin ja kävin nukkumaankin ikään kuin olisi jo kesäaika. Seuraavana päivänä en kokenut minkäänlaista aikaero-ongelmaa.

Muistan, että vuosikaudet kesäajan käyttöön oton jälkeen keväisin vaivasi tunne, että meiltä on varastettu yksi tunti. Tieto siitä, että sen saa syksyllä takaisin, ei oikein lohduttanut. Ehkä sitä näin vanhemmiten osaa suhtautua tuohon "varkauteen" vähän sallivammin.

Joidenkin eläinten väitettiin kärsivän kellon siirtämisestä. Niilo ja kuvan
kaveri tuskin kuitenkaan ovat aikaeroista mottiskaan.
Olen niin tottunut erilaisiin aikaeroihin, ettei tunnin siirtely sinne tänne vaikuta mitään, mutta kaikkein eniten kesäaikaan (ja syksyllä talviaikaan) siirtymisessä ärsyttää konkreettisesti kellojen ja muiden aikaa näyttävien härveleiden päivittäminen. Tietokone ja matkapuhelin siirtävät kyllä ajan automaattisesti, ainakin jos asetukset ovat kohdallaan. Mutta sitten on liuta kaikkia muita laitteita, joihin uusi aika pitää muuttaa manuaalisesti.

Joskus vaatii pitkänkin yritys ja erehdys -kokeilun, ennen kuin esimerkiksi kahvinkeittimen kellon ajastaminen onnistuu. Samalla pitää varulta vielä tarkistaa, että kahvinkeiton ajastus ei ole samalla vaihtunut. Lisäksi on mikroa ja digikelloa siellä täällä. Auton kojelaudan näytöllä vasta onkin metka kello, ja kamerassakin taitaa olla kello jossain sen uumenissa. Kuka nyt niiden laitteiden ohjekirjoja säilyttää tai ainakaan viitsii lukea?

Luulisikin, että kesä-ajan ja talvi-ajan ajastamisen suurimmat ongelmat liittyvät nimenomaan erilaisten kellojen kääntämiseen. Joku päivä sitten lehdessä oli esimerkkejä kelloista, joita ei todellakaan pysty kesäaikaistamaan tai talviaikaistamaan ilman ulkopuolista apua.

Kansalaisaloite kesäajasta luopumiseksi sai nopeasti yli 50 000 nimeä taakseen. Asia on siis käsiteltävä eduskunnassa. Luulen että aloitteen allekirjoittajille tulee lunta tupaan, sillä asia ei taida olla yksinomaan meidän päätettävissämme. Ei ole ehkä ihan väärin sanoa, että ainakin kellonaikojen osalta meiltä on viety itsenäisyys.

Ei kommentteja: