Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Ollako vegaani vai eikö olla?

päivis: Puhe eläimistä ja eläinten oikeuksista liittyy usein ruokaan. Vaikka oma kasvissyöntini ei olekaan alkanut pelkästään eettisistä syistä, koen että omatuntoni on edes jonkin verran puhtaampi, kun ainakaan minun syömäni ruoan vuoksi yksikään neli- tai kaksijalkainen ei joudu teuraaksi.

Rakastan kuitenkin ehkä liikaa erilaisia maitotuotteita voidakseni tuosta vaan ryhtyä vegaaniksi. Tosin esimerkiksi vegaanisia juustomaisia ja maitomaisia tuotteita on saatavilla jo aivan tavallisistakin ruokakaupoista. Muun muassa kaurajuomaa käytän melko usein maidon korvikkeena ruoanlaitossa. Ihan helppo vaihtoehto ne eivät kuitenkaan ole, sillä erilaiset kaura-, manteli-, soija- tai kookospohjaiset juomat ovat ainakin kaksi kertaa kalliimpia kuin vaikkapa luomumaito.

Mielelläni hankkisin luomuna muitakin maitotuotteita kuin pelkästään maitoa tai jogurttia. Luomutuotannossa kun ainakin uskottelen itselleni, että myös eläinten hyvinvointiin kiinnitetään enemmän huomiota kuin tavanomaisella maitotiloilla. Luomujuustoja on tarjolla jonkin verran, mutta kun käytämme kuitenkin vähempirasvaisia juustoja, niitä en ole ainakaan vielä löytänyt luomutuotettuina.

Vegaanit ovat yleensä hyvin ehdottomia sen suhteen, että mitään sellaista, jonka synnyssä eläimet ovat millään tavalla olleet tekemisissä, ei pidä laittaa suuhunsa. Yksi sellaisista elintarvikkeista on hunaja. Se ei kuulu oikeaoppisen vegaanin ruokavalioon. Itse en hunajan tuotannosta oikein löydä eläinten riistoa, joten oikein mielelläni lisään aamusmoothiimme hunajaa nyt kun viimeinkin olen oppinut pitämään siitä.

Eilen olin työasioissa Nastolassa Pajulahden urheiluopistolla, jossa pyyntöni saada kasvisruokaa ymmärrettiin ainakin osittain niin, että olisin vegaani. Illallisella sain valmiiksi väkerretyn salaattilautasellisen, joka kieltämättä oli maukas kaikkine siemenineen ja pähkinöineen. En kuitenkaan malttanut olla lisäämättä lautaselleni leipäjuustoa, jota oli tarjolla muille ruokailijoille. Mutta eipä lämminkään vegaaniruoka, jonka myös sain valmiina lautaselle annosteltuna, tuottanut pettymystä.

Pajulahden linjaukset olivat aivan oikeat, jos vertaa niitä ehdotuksiin, joita edelleen silloin tällöin kuulee, kun kysyy, löytyykö ruokalistalta kasvisruokaa. On jotenkin uskomatonta, että keittiöpuolen ammattilaiset erehtyvät ehdottamaan kasvissyöjälle kanasta tai kalasta valmistettuja annoksia.

Ihan ammattilaiselta ei kuulosta sellainenkaan ravintolan työntekijä, joka on sitä mieltä, että liha-ateria muuttuu kasvisruoaksi, jos asiakas vaivautuu noukkimaan annoksestaan pois siihen kuuluvat lihapalat. Tätäkin on sattunut muutaman kerran. Puhumattakaan siitä, että moni kuvittelee kinkku-juusto-sämpylän olevan juustosämpylä sen jälkeen, kun siirtää sämpylän päältä kinkkusiivut lautasen reunalle.

Ei kommentteja: