Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Tänään mentiin Korkeasaareen

Noinkohan tämäkään karhu selviäisi,
jos se pääteitäisiin vapauttaa luontoon.
päivis: Tänään oli työyhteisömme virkistyspäivä. Vietimme iltapäivän Korkeasaaressa. Vierastan vähän eläintarhoja, sillä luontoon kuuluvien eläinten pitäminen vangittuina ei tunnu hyvältä. Tosin eläintarhojen eläimiä tuskin voi enää kutsua villieläimiksi, koska useimmat kai ovat syntyneetkin vankeudessa.

Eläintarhoissa on kuitenkin sinänsä etunsa. Niissä eläimet ovat nimenomaan ihmisten nähtävillä. Näemme tasan tarkkaan niiden elinolot ja tilat. Ja voimme jopa niiden ulkonäöstä ja käytöksestä arvioida, voivatko ne hyvin vai huonosti.

Toisin on niin kutsuttujen tuotantoeläinten laita. Juuri kukaan lihansyöjistä ei tiedä, miten makkaraa varten teurastettu eläin on saanut kasvaa. Maitoa juova voi olla melko varma lypsävän lehmän mahdollisuudesta elää lajityypillisissä olosuhteissa vain, jos tölkin maito on lähtöisin luomutilalta tai se on vapaan lehmän maitoa.

En lähtenyt penkomaan löytääkseni tiedon, onko parsinavettojen pitäminen jo kielletty. Jossain vaiheessa niin käy ja se toivon mukaan parantaa lehmien elinolosuhteita. Sen verran googletin, että löysin tiedon, jossa parsinavetoiden hyötyä perusteltiin muun muassa sillä, että ne sopivat hyvin pientilallisille. Kaikki eivät siis näköjään lähesty aihetta eläinten näkökulmasta. Ymmärränkin oikein hyvin vegaaneja, joista varmasti moni on päätynyt äärimmäiseen kasvissyöntiin turhauduttuaan eläinten huonoon kohteluun.

Vapaat kanat eivät joudu elämään häkeissä, mutta niiden vapauden laita voi ainakin joissain tapauksissa olla niin sun näin. Vapaiden kanojen kanaloissa yhtä kanaa kohti ei välttämättä oli kovin suurta liikkumatilaa. Luomukanoilla on vapaisiin kanoihin verrattuna hieman enemmän tilaa tepastella ja ne pääsevät myös näkemään päivänvaloa. Hyvällä tuurilla ne pääsevät myös kesällä ulos.

Eläintarhojen harvinaisia eläimiä on kieltämättä mukava seurata, mutta paljon mieluummin katselen Jokilaakson kaneja, kun ne iltaisin kokoontuvat suuren päätyikkunamme edessä olevalle ruoholämpäreelle syömään. Ne ovat täysin vapaita, mutta silti ne ovat päättäneet, että meidän kotipihamme on myös niiden koti.

Ei kommentteja: