Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Roskien ja jätteiden keräily osa 1

Päiviksen kanssa keräilyharrastuksen parissa Maantiekylässä
jormas: Joskus olen kirjoittanut yhdestä keräilyharrastuksestani ja yhteiskuntavastuun muodosta. Siinä ei juuri kilpailua ole, mutta toisaalta saman asian tiimoilta ollaan käyty oikeuttakin eräänkin kerran. Kysymys on roskien ja jätteiden keräilystä. Joku ei siivoa niitä edes omalta pihaltaan, joku siivoaa ne sieltä naapurin tontille tai vähän kauemmas ja joku saa korvauksen yhteiskunnalta ja kerää niitä työkseen, mutta ei osaa viedä niitä niille kuuluville paikoille.

Esimerkiksi Lokapojat-nimellä tunnettu yhtiö on vaihtanut nimeään. Yhtiö toimii nyt Uusi Tornado Ympäristöpalvelut -nimisenä. Vantaan käräjäoikeus määräsi vuonna 2012 yhtiön hallituksen jäsenet neljäksi vuodeksi vankeuteen ympäristön turmelemisesta ja törkeästä ympäristörikoksesta. Yhtiö muun muassa laski öljyisiä vesiä jätevesiviemäriin ja päästi asumisjätevesiä sade- ja jätevesiviemäreihin. Petostuomiot puolestaan tulivat asiakkaiden erehdyttämisestä ja Helsingin Viikin jätevedenpuhdistamon henkilökunnan erehdyttämisestä Lisäksi yhtiön hallituksen jäsenet määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan valtiolle 920 000 euroa rikoshyötynä.

Minun on vaikea hyväksyä, että ihminen on epäsiisti otus
Vuosi pari sitten kyselin vähän joka puolelta, että olisiko kotikunnassani Tuusulassa joku paikka jonne voisin viedä sieltä täältä keräämiäni jätteitä, ettei minun tarvitsisi vielä maksaakin tekemästäni vapaaehtoistyöstä.

Kun aikani kyselin löytyi kunnasta vastaaja, joka arvatenkin oli joutunut tehtävään esimiehensä määräämänä työnsä puolesta. Joka oli jotain aivan muuta kuin huolen kantamista yleisestä siisteydestä.

Vastaus oli suunnilleen, että "meillä ei ole kunnassa tällaista palvelumuotoa kuntalaisille, vaan maanomistaja on vastuussa maillaan olevista jätteistä, jotka tulee viedä omalla kustannuksella Järvenpäähän ja maksaa jäte- tai mitä maksuja lienivätkään. Harmitti silloin ja harmittaa vieläkin, sillä jätteet joista elämän nostin, olivat kunnan omalla maalla. Joku viisautta täynnä oleva kuntalainen asettui Facebookissa vielä kunnan puolelle, että aivan oikein, sillä mistä sitä tietää, vaikka kyseessä olisivat omat jätteeni, joista yritän päästä eroon kepulikonstein.

Näiden kotipolulleni tuojan, laitan vastuuseen
Mutta harrastustani en ole jättänyt, vaikka vastamäkiäkin puuhastelussa on ollut. Tällä kertaa aiheesta tulee jatkokertomus, sillä eilisen illan aikana joku vastuuton nero- tai muu patti kippasi kotipolkumme viereen puolenkymmentä jätesäkkiä ja meni menojaan.

Tämän kirjoituksen jälkeen kaivan kuljetuskalustomme esiin, haen jätesäkit ja vien ne tarkoituksen mukaiseen paikkaan. Sen on minulle osoittanut ja kustantaa ilman kunnan pienintäkään apua vastuunsa tunteva, tuusulalainen yritys Seepsula Oy. Mutta ennen kuin kippaan kuorman, pengon jätesäkit läpi ja jos eväitä löytyy, tällä kertaa teen ilmoituksen ympäristörikoksesta.

Asiasta teen myös sosiaalisessa mediassa nimineen hyvinkin julkisen, sillä haluan nähdä mitkä ovat aktiivin kansalaisen mahdollisuudet saada luonnon ja ympäristön likaajia vastuuseen. Joten tervetuloa hyvät lukijamme jätteiden mielenkiintoiseen maailmaan toviksi kanssani. Ja jos jonkun tietoisuuteen on tarttunut kuka tyhjensi jätekuormansa Soiniityntielle Myllykylässä tai ylipäätään missä tahansa, kelpaa tieto minulle kovasti mielellään.

Ei kommentteja: