Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 16. kesäkuuta 2016

Ruuasta vai ruoasta?

päivis: Olen pitänyt sitkeästi kiinni siitä, että kirjoitan "ruoan" ja "ruoasta", jos pitää taivuttaa sanaa ruoka. Nyt on kai uskottava, että elän taivutustapoineni jossain menneessä maailmassa. Viimeksi tänään Hesari kysyi juttunsa otsikossa, että Mikä nostaa ruuan hintaa?

Myönnän, että ruuan kuulostaakin oikeammalta kuin ruoan. Noinhan me sanan sanommekin. Miksi sitä ei sitten myös kirjoittaisi niin. Pitää varmaan taipua. En edes viitsi googlettaa selvittääkseni, voisiko vielä jollain perusteella pitää kiinni vanhakantaisesta kirjoitusasusta.

Jos tässä sanassa olen pitänyt kiinni vanhasta tavasta, hyvin mielelläni käytän joidenkin mielestä edelleen oudolta kuulostavaa sanaa tunnettuus. Aika monihan yhä mielellään puhuu tunnettavuudesta, vaikka tuon tunnettuus-sanan on kai jo vuosia sitten ollut tarkoitus tulla tunnettavuuden tilalle.
Iltasanomissakin on joskus ollut juttua oikeinkirjoituksesta. Sieltä sain
napattua tämän kuvituskuvan.
Joudun melko usein käyttämään oikeinkirjoituksen tukena jotain apuvälinettä. Joka ja mikä tuottavat alvariinsa ongelmia. Äidinkielessä on paljon sääntöjä, joita en millään jaksa muistaa. Pilkuttaminenkin on joskus hankalaa. Yksi asia on kuitenkin painunut pääkoppaan hyvin. Esimerkiksi se, miten kirjoitettaisiin Kevyesti kesään -kampanja. Tuollaista kampanjaa tuskin on olemassakaan, mutta jos olisi, niin luultavasti sitä näkisi muodossa Kevyesti kesään-kampanja. Tai sitten Kevyesti kesään- kampanja. Väärin ovat siis molemmat kaksi viimeistä tapaa.

Muistan vielä senkin, missä ja keneltä opin, että tuollaiseen kaksi tai joskus kolmekin sanaa käsittävään sanaliittoon liitetään välilyönnin jälkeen yhdysmerkki. Myös aikoinaan ehdottoman tavan kirjoittaa aloittaa-verbin jälkeinen verbi perusmuotoon opetti minulle joku muu kuin koulun äidinkielen opettaja. Tai ehkä hän opetti montakin asiaa, mutta koulutunneilta ne eivät jääneet mieleen.

Tietokoneen käyttö on tehnyt kirjoittamisen monessa asiassa helpommaksi. Esimerkiksi oikeinkirjoituksen voi tarkistaa. Tässäkin tekstissäni näyttäisi punaisten alleviivausten perusteella olevan kaksi sanaa, jotka vaatisivat korjausta. Pienellä kirjoitettua nimeäni päivis ohjelma ei hyväksy ja googlettaa näkyy myös olevan sille vieras sana. Mutta kun niin sanotulla hiiren oikealla lisään sanat sanakirjaan, johan punaiset alleviivaukset katoavat. Silti pitää olla tarkkana. Helposti tekstiin jää kirjoitusvirheitä, jos virheellisesti kirjoitettu sana onkin oikea jossain toisessa asiayhteydessä.

Ei kommentteja: