Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Jalka- vai pesäpalloa?

päivis: Jalkapallon EM-kisat pyörähtivät käyntiin. Joskus olen seurannut lajia kovinkin mielenkiinnolla. Enää en oikein jaksa innostua. En tunne joukkueita enkä pelaajia. Ymmärrän silti niitä, joille laji on intohimo. Joko pelaajina tai katsojina. Jalkapalloon liittyvää hulikointia en ymmärrä alkuunkaan.

Jalkapalloa enemmän olen aikoinani seurannut pesäpalloa. Sehän on hassu laji, jota ei kai juuri muualla kuin Suomessa pelata. Mitä nyt täysin koemielessä taidetaan pelailla ainakin Ruotsissa ja Australiassa. Mahdollisesti Saksassakin. Koko lajihan on kotimaista alkuperää, Lauri "Tahko"Pihkalan kehittämä.

Olen kantanut eräänkin markan pesäpallokenttien laidoilla oleviin lipunmyyntipisteisiin. Olen Jyväskylässä seurannut Kirin pelejä, mutta ehkä miesten joukkueen lisäksi vielä enemmän Kirin naisten joukkueen otteluja. Tai Kirittäristä alettiin jossain vaiheessa puhua. Ja puhutaan edelleenkin. Jyväskylän naiset ovat vuosikaudet olleet naisten supersarjan kärjessä.
Kuvakaappaus muutaman vuoden takaa Sotkamon Jymyn ja Kouvolan Pallonlyöjien
pelistä. Nuo kotipesään tehtävät syöksyt ovat kyllä näkemisen arvoisia.
Mielenkiintoisimmat pelit olivat aikoinaan kuitenkin ilmaisia, kun Jyväskylässä Lohen miesten pesäpallojoukkue pelasi jotain alempaa sarjaa Koskenharjun kentällä. Pelaajat olivat tietysti tosissaan, mutta joskus 1990-luvulla pelejä selosti tyyppi, joka veti kentän laidalle niitäkin, joille pelin seuraaminen ei ollut pääasia. En muista, että tuosta oletettavasti legendaarisesta pelin selostajasta olisi koskaan ollut juttuja paikallisissa lehdissä. Olisi kannattanut olla. Sanakäänteet miehellä olivat vähintään samaa tasoa kuin jääkiekossa Mertarannalla.

Koulussakin tietysti pelattiin pesäpalloa. Jossain vaiheessa se taisi olla minulle ainut joukkuelaji, jota juuri ja juuri siedin. En muista milloin viimeksi löin palloa, mutta edelleen voin kokea mielessäni sen ilon tunteen, kun maila osuu palloon, kuuluu mukava napsahdus ja pallo lentää jonnekin kaukaisuuteen.

Ehkä tänä kesänä voisi taas pitkästä aikaa istahtaa jonnekin pesäpallokentän laidalle ja kokea pelin hurmaa.

Ei kommentteja: