Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Laitapuolten kulkijat Sauli Niinistö ja me...

jormas: Olen monta kertaa päättänyt, etten lotkauta liikaa korviani pikkusieluisten virkamiesten ja -naisten mielipiteille, jotka eivät näe maailmaa omaa napaa pitemmälle. En kuitenkaan pysty pitämään suutani kiinni ja kynääni kotelossa.

Myös merikonteista ja niistä tehdystä Duokodistamme olen kirjoittanut lukemattomat kerrat. Mutta asenteet ovat lujassa ja merikonttikoteja ei Suomeen hevin tule. Siitä yrittävät parhaansa mukaan pitää huolen mainitsemani virkamiehet. Näin voi päätellä pääkaupunkiseudulla tehdyn oivan aloitteen torppaamisesta julkaistut uutiset.

Voisi ehkä sanoa, että piipussa on yhtä kovat kuin aikoinaan, kun esittelin merikontti- ja laivakotihankkeitamme silloiselle Y-säätiön johtaja Hannu Puttoselle. Hän totesi, että "laivoihin tai kontteihin tehdään asuntoja Suomessa vain kuolleen ruumiini yli".

MTV:ssa pyöri Suomen kaunein koti -ohjelma, joka etsi nimensä mukaista voittajaa. Finaaliin selvisi neljästä merikontista tehty kesäasunto Hartolassa. Hieno ja raikas, sanon minä. Helinän kesäkodin eloon ja oloon voit kurkata tästä.
Sanovat, että Merikonttikoti sopii "niille". Siis laitapuolen kulkijoille. Mutta moni meistä kulkee laidalla.
Aidosti arvostamamme presidentti Sauli Niinistö tallustaa toisella laidalla ja päivis sekä minä toisella.
Muitakin eroja meillä laitapuolten kulkijoilla on. Sauli oli häissämme, mutta me emme hänen.
Myös me asumme merikonteista tehdyssä Duokodissa Tuusulan Jokilaaksossa. Mutta toisin kuin Helinä Hartolassa kesäisin, me asumme merikonteissa ympäri vuoden. Konttikotimme esittelimme kolme vuotta sitten Hyvinkään Asuntomessuilla. Meillä kävi silloin kuukauden aikana loppuelämän vieraat, kaikkiaan 70 000. Vieraskirja oli koko ajan esillä ja niitä palautteita kannattaisi virkamiestenkin lukea ennen kuin antavat lausuntojaan, jotka eivät ole totta ja ovat myös tasa-arvoa loukkaavia.

Vaikka oppi- ynnä muut arvot eivät ole minulle mikään elvistelyn aihe, riipoo asenteellinen ajattelu välillä. En voi allekirjoittaa, että kun asun maisterivaimoni kanssa sosiaalineuvoksena merikontissa, niin se keskittäisi jotenkin huono-osaisuutta tai hidastaisi pysyvien asuntojen rakentamista. Joillakin menee niin sanotusti tohkeissaan virkamiehen vallalla tuohutessa jauhot ja vellit sekaisin. Jos jonnekin ei haluta määrätyllä lailla profiloituneita ihmisiä, aloitetaan vastustus varmuuden vuoksi vastustamalla jo kodin rakentamista.

Isossa maailmassa on maailman sivu tehty konteista hyvinkin laadukasta asumista, joka näyttää olevan tosiaankin mainitsemieni virkahenkilöiden navan tuolla puolen. He näkevän vain Aki Kaurismäen ja Miehen vailla menneisyyttä kaatopaikan tai teollisuusalueen reunalla. Mutta merikonttikodit tulevat Suomeen, kun vaan jaksamme puurtaa sen eteen.

Asenteet ovat kuitenkin lujassa ja suomalaisuuteen erityisesti tuntuu istuvan, että "sen minkä kerran sanoin, sen sanoin ja se pätee maailman tappiin saakka eikä se siitä muutu". Mutta meidän yksi unelma ja vakaa ajatus on, että viimeistään 2020, kun Tuusulassa on sen historian kolmannet asuntomessut ja minä 70-vuotias, messulla esitellään noin 30 m2 merikontista tehty supertyylikäs Sinkkukoti.

Ei kommentteja: