Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Kaikenlaisia Jokilaaksoja

Eilen kävin Lapualla, jossa myös
on Jokilaakso. Lapuan Jokilaakso
on viihtyisä matkailupuutarha.
päivis: Kerromme yleensä asuvamme Tuusulassa tai Tuusulan Myllykylässä. Mutta kun puhumme keskenämme, käytämme yleensä tilan nimeä eli Jokilaaksoa. Tietysti käytössä on myös sana koti. Mutta kun noita koteja on siunaantunut useampaan kuin yhteen paikkaan, Jokilaakso vähän selventää, mistä milloinkin on kyse. Laukaasta käytämme ainakin toisillemme puhuessamme nimeä Pitkäniemi.

Nimi Jokilaakso ei taida olla mikään harvinaisuus. Luontoa kuvaavia paikan- ja sukunimiä on Suomen maassakin pilvin pimein. Jokilaakson tila on syntynyt kahdesta yhdistetystä tilasta, joista toinen oli alkujaan Jokilaakso.

Laaksossamme meillä on joki, Tuusulanjoki. Laakso-sana puolestaan on nimeen varmasti tullut siksi, että vierellä on jyrkkä kallio, jonka suojissa ja joskus varsinkin talvisin myös auringolta varjossa Jokilaakso sijaitsee.

Yksi tunnetumpi Jokilaakso taitaa löytyä Jämsästä. Olemme joskus ostaneet Jokilaakson juustoa, kun sitä on sattunut jonkun kaupan hyllyltä löytymään. Lehden nimikin on jossain päin maata Jokilaakso. Ja kylä ja kylän koulu. Onhan näitä.

Jokilaaksoon johtavan Soiniityntien nimi kuulostaa helposti siltä, että saman nimistä tietä ei varmasti löydy mistään. Mutta niinpä vain löytyykin. Aivan äskettäin ajelimme maaseudulla Kouvolan lähellä, kun aivan onnekkaasti bongasimme sieltä Soiniityntie-nimisen tien. Kouvolan Soiniityn ja Soiniityntien tiesimme entuudestaankin, mutta paikan sijaintia emme koskaan olleet selvittäneet. Nyt löytyi sekin.

Ei kommentteja: