Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 2. toukokuuta 2016

Mitenkähän tämänkin asian kanssa on?

jormas: Mainoshemmojen - ja hemmottarien mukaan vesipisuaari kuluttaa 70 m³ – 300 m³ vettä vuodessa. Maksimissaan siis 300 000 litraa. Se on 600 000 puolen litran pulloa juomavettä. Kun määrän jakaa 365 vuorokaudelle ja sen 24 tunnille, tulee määräksi lähes 70 pulloa tunnissa. Silloin jää aikaa kaataa juomavettä pisuaariin pulloa kohden alle minuutti vuoden jokaisena tuntina. Kuka uskoo asian olevan näin? Tätä olen monesti pohtinut pisuaarin edessä seistessäni. Ehkä tämä selviää minulle, sillä jätin pisuaarifirman chattiin kyselyn.

Mainoksen mukaan tämäkin säästää satoja
tuhansia litroja juomavettä vuodessa
Joskus ja aika useinkin tuntuu, että mainosmaailma pitää minua vielä yksinkertaisempana kuin oma käsitykseni on itsestäni. Ehkä olisi useamminkin syytä tarkistaa viimeistään hankintoja tehdessään mikä on minkäkin tuotteen todellisuus. Vaan kuinka sen tekee tavallinen ja vähän epätavallisempikin kuluttaja? Kuinka tarkistan ennen ostoa uuden auton päästöjen määrän ja laadun tai edes polttoaineen kulutuksen, kun testituloksiin ei voikaan luottaa? Sen meille teki selväksi Volkswagen-konserni, joka jäi kiinni testitulosten väärentämisistä. Vai jäikö se kiinni siitä, että testeissä olleet autot eivät olleetkaan samoja kuin mitä meille myydään? Sillä näinhän kävi ainakin kotimaiselle rengasfirma Nokialle, joka testautti aivan muita renkaita kuin niitä, joita myydään autoilijoille. Puolustuksena en kuullut muuta kuin, että näinhän kaikki muutkin tekevät.

Joskus tuntuu, että maailmassa ei kovin moneen asiaan voi luottaa. Eikä tätä kirjoittaessa selvinnyt pisuaarifirman chatistakaan juuri mitään, ellen olisi jatkanut keskustelua. Tässä viestittely: Minna: "Hei! Kuinka voin olla avuksi?"
Minä: "Moi. Millä kaavalla on laskettu, että yksi pisuaari säästää vettä vuodessa 100 000 litraa?"
Minna: "Hei! Meillä on asiantuntija tehnyt nuo laskelmat, minulla ei ole tässä niistä tarkempaa tietoa. Mutta voisin toki pyytää häntä laittamaan sinulle sähköpostia asiasta tai soittamaan."
Minä: "Ei tarvitse, laitan vstauksesi blogiimme."

Ei kommentteja: