Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Työläisten ja ylioppilaiden juhla

päivis: Tänään oli taas aika avata hatturasia, jossa säilytän ylioppilaslakkiani. Pääsin ylioppilaaksi -70-luvulla, mutta oma ylioppilaslakki minulla on ollut vasta vähän yli kymmenen vuotta. Sain lakin Jormalta syntymäpäivälahjaksi, sillä ylioppilaaksi pääsin lainalakissa. Jonkinlainen protesti kai siihen silloin sisältyi.

Vapusta sanotaan yleensä, että se on ylioppilaiden ja työläisten juhla. Sanojat taitavat olla väärässä, sillä vappua juhlivat kaikki. Tai kaikki, joita se kiinnostaa. Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla ilmapalloja ja serpentiinejä. Vappu ilman simaa ja tippaleipiä on kuin pääsiäinen ilman kananmunia ja mämmiä. Tosin olen vasta nyt ymmärtänyt, etteivät tippaleivät maistu kaikille. Pitävät munkkeja parempana vappuherkkuna. Sopii minulle.

Vappu on monella tapaa riehakas juhla. Ilman kuplajuomaa tai muuta alkoholipitoista päivä (tai pari) ei tunnu vapulta. Vappuun kai sopii aika monen mielestä sanonta, että "ilo ilman viinaa on teeskentelyä". Varsinkin teekkarit näyttävät pitävän huolen siitä, että tuo "totuus" ei pääse unohtumaan.

Minulle vappu on kaikkine lastenjuhlineen ja Jeesus-marsseineen tarkoittanut ennen kaikkea kevään juhlaa, johon ilman muuta kuuluu vasemmistolainen politiikka marsseineen ja puheineen. Tosin nykyään kaikki suuremmat poliittiset puolueet taitavat toteuttaa omat vapputapahtumansa samalla kaavalla kuin työväenpuolueet ovat jo ikiajat tehneet. Ylioppilaiden juhla se on siinä sivussa ja sellaisena vappu tietysti näyttäytyykin erityisesti siksi, että kaikki jotka kehtaavat, laittavat silloin päähänsä oman valkolakkinsa.


Koska minusta vappu on kaikkien juhla, olin vähän Hoo Moilasena, kun Hesarin hallintopäälliköksi tituleerattu Jaakko Lähteenmaa kirjoitti eilisen lehden kolumnissaan vähän hyökkäävään sävyyn, että menneinä vuosikymmeninä vasemmisto on marsseineen yrittänyt omia vapun. Lähteenmaan mielestä vappu kuuluu ylioppilaille, koska hänen historiantietojensa mukaan ylioppilaat ovat jo 1800-luvulla juhlineet vappua ennen työväkeä.

Noinhan se voi olla. Saattaa olla myös niin, että työväellä ei silloin ole ollut mitään mahdollisuutta edes haaveilla vapaapäivistä, jolloin voisi järjestää yhteisen juhlapäivän. Saatikka, että olisivat voineet ääneen lausua työelämän parantamiseen liittyviä vaatimuksiaan. Aika ohuesti Lähteenmaa perustelee muutenkin sitä, että vappu kuuluisi erityisesti ylioppilaille. Siihen hänen mukaansa riittää se, että patsaiden lakituksia tehdään nykyään jopa parilla kymmenellä paikkakunnalla.

Voi pyhä sylvi. Taas yksi besserwisseri, joka katselee maailmaa Sanomatalon lasitornista käsin ja luulee tietävänsä kaiken.

"Vasemmiston vappujuhlat ovat tällä vuosikymmenellä kutistuneet kuin pyy maailmanlopun edellä", Lähteenmaa kirjoitti ilmeisen tietämättömänä siitä, että Venäjällä päivä on edelleen marsseineen työväen vapaapäivä. Euroopassa juhlintaan ovat tänäkin vuonna kuuluneet marssit. Saksassa on koettu suuri vasemmistonuorten mielenosoitus, muualla on marssittu rauhallisemmin ammattiliittojen johdolla. On vaadittu työtä, parempia palkkoja ja syrjäytymisen ehkäisyä. Työntekijöiden oikeuksien puolesta on uutispätkien mukaan marssittu ympäri maailmaa. Ylioppilaista ei puhuttu mitään. Niin että revi siitä Lähteenmaa.

Ei kommentteja: