Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kansan kusetus

jormas: Täytyy ensimmäisenä korjata päiviksen eilisen blogin väite, että ostin tavoilleni uskollisena hääpäivän lahjan vaimolle ja itselleni. Minulla EI ole ollut tapana hankkia ITSELLENI kyseisen päivän lahjaa. Päivikselle kylläkin, mutta siihenkään ei ole tarvittu mitään erityistä päivää, vaan suotuisa tähtien asento ja positiivinen mieli.

Mutta sitten aamun aiheeseen, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Joka tuutista tulee tietoa kuinka ihmisen työelämän vuodet halutaan pitemmäksi ja eläkeikä korkeammaksi. Tämä on minulle lukemattomallekin lähes  itsestään selvää. Kun elinikä kasvaa, ei samalla rahamäärällä kyetä maksamaan eläkkeitä, ainakaan samansuuruisina pitempää aikaa kuin aiemmin.

Mutta ne syyt, joilla yritetään osin syyllistää kansaakin, eivät minuun istu. Pitäisi sanoa reilusti, että kun osin meidänkin valitsemat päättäjät sijoittavat jo maksettua eläkemaksuja ja -rahoja vähän sinne sun tänne, niin tässä on osin epäonnistuttu, joten rahat on finito.

Ihmisiä ei haluta töihin pitemmäksi aikaa siksi, että olisi töitä. Vaan siksi, että valitsemamme päättäjät ovat käyttäneet lakisääteisiä eläkerahoja vähemmän menestyksekkäästi, joten ei ole rahaa elättää kansaa, vaikka se itse on tulevan eläkkeensä maksanut.

 
Sillä kun olin työelämässä, maksamani eläkerahat eivät ole odottaneet jossakin minua, vaan niillä on maksettu edellisen sukupolven eläkkeitä. Ja nykyinen työssäkäyvä väki maksaa minun nykyisen eläkkeeni. Vaan kuinka kauan, sillä nykyiselläkin eläkeiällä näyttää tämän päivän uutisten mukaan varsinkin pitkäaikaistyöttömien määrä vain kasvavan.

Sitten toinen mieleni pahoittaja on toinen kusetus. Yksi sun toinen kunta leikkaa palveluita, mutta työtä tekeville markkinoidut syyt närästävät. Lehden sivulle kunta sanoo palveluiden leikkaamisen syyksi kalliit tilojen käyttömaksut, kun ollaan vuokratiloissa. Toisella sivulla toisen kunnan päättäjä sanoo syyksi samojen palveluiden leikkaamiseen, että kun kyseessä on kunnan omat tilat ja niiden ylläpito on kallista, niin palveluita joudutaan leikkaamaan.

Kun kansan antamaa valtaa käyttävät arvioivat oikein kansan tyhmyyden, niin juttu ja kokonaisuus pysyy kuosissa jollakin tavalla. Mutta jos ja kun vallan käyttäjät alkavat arvioimaan kansaa oleellisesti tyhmemmäksi kuin se omasta mielestä onkaan, niin siitä ei hyvää ole seurannut koskaan missään päin maailman kolkkaa.

Isossa maailmassa kansan kunnioitus on diktaattorillekin kaiken a ja o. Sen kun menettää, menettää usein myös päänsä.

Me suomalaiset olemme nöyrä kansa, jolle on syvään selkänahkaan ja olemattomaan itsetuntoon iskostettu herran pelko. Joten me emme osaa ja uskalla kuin lakkoilla. Ja sitäkin usein väärään aikaan ja väärissä asioissa. Valtaan valitsemme vuodesta toiseen samat päättäjät. Tekevät ne sitten kuinka hölmöjä päätöksiä tahansa. Sillä viisas mies tai nainen huonolla ulosannilla on sivussa myös vallasta. Nöyrän kansa antamalla vallan palleilla menestyy paremmin kansan villinnyt helppoheikki.

Joten näillä eväillä kohti talvea ja talven iloja ja suruja. Voidaan hyvin, sillä mielikuvitusta ja oikeutta päättää itse kuinka suhtaudumme maailman tapahtumiin eivät vie herrat eivätkä narrit.

Ei kommentteja: