Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. lokakuuta 2014

Kaljaa palkaksi

päivis: Tänään saatiin lukea Aamulehdestä omalaatuinen uutinen:

"Saksalainen kaupunki on aloittanut erikoisen kampanjan, jolla yritetään tehdä kaduista siistimpiä. Aiheesta uutisoi The Local.
Essenin kaupungissa halutaan alkoholisteja ja huumeidenkäyttäjiä siivoamaan roskia kaduilta. Palkaksi työstä heille tarjotaan olutta, tupakkaa, ruokaa ja pieni määrä rahaa.
Hanke on kirvoittanut kritiikkiä, mutta sen vetäjät ovat puolustautuneet sanomalla, että työ tuo sisältöä päihderiippuvaisten päiviin. Projektin johtajien mukaan osallistujat ovat pitkäaikaistyöttömiä ja vakavasta päihderiippuvuudesta kärsiviä henkilöitä, joilla on terveysongelmia ja jotka ovat sosiaalisesti eristäytyneitä."

Äkkiseltään uutinen kyllä kuulostaa uutisankalta eli jutulta, jossa ei ole perää. Mutta tuskinpa The Local ihan omiaan lehteen pistelisi.

Oluen tarjoaminen palkaksi tuntuu tietysti aika ajattelemattomalta, mutta aika usein kai esimerkiksi talkoissa (jos talkootyötä nyt enää kukaan uskaltaa verottajan pelossa tehdä) tarjolla on olutta ja kenties jotain väkevämpääkin juomaa. Sitä ei yleensä moralisoida.

Oikeammalta tietysti tuntuisi, että esseniläisille päihdeongelmaisilla palkka maksettaisiin euroina, mutta mihinkähän alkoholistin palkkarahat menisivät? Oluttölkkeihin, tupakkaan ja ruokaan. Jotain voisi silti jäädäkin. Eli lopputulos olisi luultavasti kutakuinkin sama, mutta säästyisipä kaupassa käynnin vaiva, kun palkkana olisi muutakin kuin rahaa.

Ideasta vastanneiden järjen käyttöä on tietysti syytä vähän epäillä, jos on totta, kuten uutinen väittää, että oluella palkatuilla on terveysongelmia. Usein näin taitaa olla. Silloin kyllä ihmettelee, miksi palkaksi annetaan tupakkaa, eikä olutkaan sentään mikään terveysjuoma ole. Mutta kutkuttavaan on tietysti jäädä miettimään toteutuksen eettistä puolta. Miksi tuntuu niin järjettömältä maksaa palkka tuotteina sen sijaan että maksettaisiin rahana, kun hetken päästä palkkansa saaneet kuitenkin kipittäisivät ostamaan noita samoja tuotteita kaupasta.

Ei, ei. Kyllä taidan taipua sen kannalle, että kyse on sittenkin uutisankasta.

Ei kommentteja: