Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Yle on hintansa väärti

Ylen rahoitus perustuu Yle-lakiin, ja kunkin vuoden rahamäärä vahvistetaan vuosittain yleisen kustannustason muutokseen peilaten. Tämä kansanhuvi maksoi viime vuonna 576 miljoonaa, verojen jälkeen 523 miljoonaa euroa.

Yle-vero on 2,5 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojen tai YEL- ja MYEL- vakuutuksen työtulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta Jos tulot ovat alle 14 000 euroa, ei tarvitse maksaa mitään. Veron määrä on enintään 163 euroa, jonka minäkin maksan.

Onko se paljon vai vähän, lienee suhteellista sekin. Vaikkei penkkiurheilu intohimoni olekaan, 163 euroa vuodessa on halpa lysti pelkästään Pariisin olympialaisten katselumahdollisuuksista. Puhumattakaan muusta, jota Yle ilman mainoksia kaikille tarjoaa.

Vuosiin en ole katsonut TV1:ltä tai 2:lta säännöllisesti kuin uutiset kerran tai pari päivässä ja silloin tällöin Ylen aamua. Mutta kuten kirjoitin, Yle-vero mahdollistaa paljon muutakin.

Aika usein kuuntelen autolla ajaessani ja muulloinkin Yle Radio Suomea sekä saman kanavan Yöradiota. Mutta ei siinä vielä kaikki, sillä Yle Areenasta kuuntelen myös podcasteja, joista yöseurana on nyt ollut Antti Litja Tuomas Kyrön minuuttikuunnelmineen "Kyllä minä niin mieleni pahoitin".

Areenassa on mieleistä katsottavaakin. Viimeinen loppuunsaatu on La Storia. Hyvin surullinen tarina 2. maailmansodan tragedioista Roomassa. 8-osainen draama esittelee sodan kauhut naisten ja lasten silmin. Italialaiset katsojat lumonnut sarja seuraa juutalaistaustaisen yksinhuoltajaäidin selviytymistaistoa toisen maailmansodan Roomassa.

Nyt on "työn" alla 6-osainen tanskalainen Oxen-rikossarja, josta Iltasanomat kirjoitti, ettei kannata jättää väliin jne. Joten kyllä Yleisradio on hintansa väärti, kun vertaan sitä esimerkiksi suora- ja muihin toistopalveluihin. Netflix siltä sektorilta on mieleinen siksikin, että vain sen olen onnistunut saamaan ilman "pielavetisiä" Aasiassakin suomenkielisellä tekstityksellä.

Olisi mielenkiitoista tietää, paljonko valtiollinen televisio- ja radioyhtiömme maksaa ylipäätään ostamistaan esitettävistä. Minkä hintainen olisi englantilaisen draamasarja Queenin kaltainen ja tasoinen tai mitä maksaa Pariisin olympialaiset esitysoikeuksineen sekä paikan päällä ja Suomessa monikielinen henkilökunta kaikkine oheiskuluineen? Kuka sen kertoisi, sillä netistä en tietoa löydä?

Ei kommentteja: