Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 18. heinäkuuta 2024

Kiusaamisen pitkät jäljet

CNN on uutisoinut, että Crooks oli valmistunut Bethel Parkin High Schoolista vuonna 2022. NY Times on kertonut, että Crooks sai valmistuessaan 500 dollarin stipendin kansalliselta matematiikka- ja tiedeyhdistykseltä.Tulevat presidentinvaalit olisivat olleet ensimmäiset, joissa Crooks olisi päässyt äänestämään Yhdysvaltain presidentistä.

Epäillyn lukioaikainen luokkatoveri on kertonut NBC Newsille, että hänen mukaansa Crooksia kiusattiin koulussa lähes päivittäin: "Hän istui yksin lounaalla, hän oli ulkopuolinen. Se on surullista. En halua sanoa, että tämä aiheutti ampumisen, mutta ei sitä tiedä. Häntä kiusattiin niin paljon, hänen pukeutumisellaan vitsailtiin."

Myös minua kiusattiin jonkin verran koulussa ja kotiraitillakin. Ehkä se osin johtui siitä, että halusin kuulua porukkaan, jossa olin nuorin ja pienin. Mutta olin myös "puupäinen kapiaisen kakara", josta todella sain kuulla. Joskus itkin itseni uneen ja oli vain yksi toive. Että olisin kuten muutkin. Välillä tahdoin kiusaajilleni kaikkea mahdollista pahaa. Minulla oli rakastavat vanhemmat. Osana sitä isä harrasti ruumiillista kuritusta ja äiti suojeli. Tosin en muista kuin yhden selkäsaunan ilman syytä. Silti joskus vuoteessani päätin vakaasti aamulla tappaa itseni. Mutta joka kerta Nukkumatti vei synkän ajatuksen minne lie ja aamulla olin taas ilkikurista virtaa täynnä.

Toisinkin voisi olla, sillä kiusattuna oleminen nakertaa itsetuntoa. Kokee olevasi nolla ja huonolla tavalla erilainen. Lapsena luin ja katselin sarjakuvalehtiä. Kuinka haaveilinkaan olevani Pecos Bill, Tex Willer, Tarzan, ilmojen sankari Battler Britton tai joku muu monista sankareistani. Nykyisin niiden tilalle ovat tulleet tietokoneet ja älylaitteet moninaisine peleineen. Joissa voi seikkailla kuin olisi kuningas, vaikka oikeassa elämässä kokee olevansa ei mitään.

Siitä voi olla lyhyt matka todellisuuteen, jossa istuttaa itsensä sankarihahmoon ja kokee olevansa kaiken valtias. Ehkä niin kävi Yhdysvaltain presidentin salamurhaa yrittäneelle, jonka elämä päättyi vain kaksi vuotta valmistumisen jälkeen poliisin luotiin silmien väliin. Trump sanoi selvittyään tilanteesta, että hänet pelasti sattuma tai Jumalan käsi. Voin uskoa sen todeksi, mutta jään pohtimaan mikä ohjasi siinä tapauksessa nuorta miestä ja hänet ampuneen kättä, joka vei koko elämän aikuisuuden kynnyksellä. 

Kiusattuna oleminen ei ole vain ihmisten ongelma. Itselläni oli aikoinaan puolen tusinan kanalauma ja heillä yhteinen kukko. Silti aina joku kanoista oli joka päivä muiden kiusaamisen kohteena, kunnes se oli lähes sulattomana perin juurin säälittävän näköinen.  Otin kulloinkin kiusatun monesti eristykseen ja erityishoitoon. Kunnes se oli pöyhkeämpi ja komeampi kuin yksikään kiusaajista. Kun se pääsi takaisin muiden joukkoon, oli se ensimmäisenä kiusaamassa jo valmiiksi surkeimmassa kunnossa olevaa.

Ei kommentteja: