Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Jokilaakson kansainvälinen ilmapiiri

Eilen oli vuorossa jo perinteeksi muodostunut kesän saunapäivä kuvan merikonttisaunassa. Tuolin selkämykselle oli näköjään jäänyt Kanarian saarilla olleen ravintolamme t-paita. Siellä olen syönyt elämäni kalleimmat lounaat, niin huono business se oli.

Saunaseurana on joka vuosi minuun nähden aikuinen mies. Yli kasikymppinen Kallu, joka asuu vaimonsa ja koirien kanssa pohjoisessa Thaimaassa lähellä Kultaista kolmiota, Burman ja Laosin rajaa. Itseasiassa saunapäivä on meidän yhteinen juttu.

Kesään on mahtunut muutakin kansainvälisyyttä, sillä yhden päivän vietin filippiiniläisten ystävieni kanssa kalastaen Jokilammilla sekä syöden aasialaisittain pihanurmella. 

Kerran olin menossa postilaatikolle ja kastelemaan kukka-amppelin tähtisilmiä, kun Soiniityntien sillanpieleen oli pystytetty teltta. Kävi ilmi, että siellä vietti yönsä kaksi kroatialaista nuorta, jotka eivät kesäyössä löytäneet Myllykylän laavulle.

Samassa paikassa nukkui pari päivää sitten autossaan latvialainen nuorimies 7 moottorikäyttöisen pyöränsä kanssa. Hänelle en osannut sanoa muuta asiaa, kuin että olet tervetullut, mutta moottoripyörien maastoajoon tarvitaan Suomessa maanomistajan lupa. Sanoi olevansa menossa Nokialle. 

Samaisella sillalla ja viereisellä uimapaikalla on kesän mittaan monesti ukrainalaisia, venäläisiä, virolaisia ja suomalaisten lisäksi muitakin perheitä grillaamassa tai kalassa mato-onkineen. Uimassa käyvät lapset, minä sekä poliisi- ja muut koirat. 

Viime kesää Jokilaaksossa vietti kanssani elämäni ykkösihminen, Morakot Thaimaasta kapinoivien maakuntien naapurista läheltä Malesian rajaa. Hänellä oli myös laatuseuraa, kun katoin pormestarikanille joka kesäisen kasvisaterian.

Useampana viikonloppuna on uima- ja tarinaseuranani ollut Suomessa töissä oleva Viron maaseudun mies. Hänet kohtasin kerran kauppamarketin pihalla ja kutsuin käymään, sillä hän tiesi monia suomalaisia paremmin kotimaansa nimen olevan suomeksi Viro eikä Eesti. 

Kansainvälisyyteen kuuluvat välillä myös keskustelun aiheet, sillä Kallun kanssa löylyhuoneen lauteilla löimme alkoholittoman viinipullon vetoa kenestä tulee seuraava USA:n presidentti. Kun Biden luopui ehdokkuudesta, sai Trump vastaansa energisen Harrisin. Hän tuo esiin muun muassa taustaansa syyttäjänä ja Kalifornian oikeusministerinä, joita vertasi vastaehdokas Donald Trumpiin.

– Noissa rooleissa käsittelin kaikenlaisia rikollisia. Saalistajia, jotka pahoinpitelivät naisia. Petoksia, joilla huijataan kuluttajia. Huijareita, jotka rikkoivat sääntöjä omaksi hyödykseen. Joten todellakin, tunnen Donald Trumpin tyypin.

Ei kommentteja: