Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. syyskuuta 2023

Oonhan vain mies, joll on ymmällä pää..

Ennen nolla oli vain nolla. Jos jotain yksikköä oli kolme enemmän, merkittiin se numerolla +3 tai 3. Jos taas oli saman verran nollaa vähemmän, merkittiin se aina -3. Miinus kolmeen piti siis lisätä kuusi, jotta summaksi tuli kolme (-3+6=3). 

Nykyisin nollat ja ykköset muodostavat myös tietokoneiden peruskielen, josta en ymmärrä mitään. Yhdessä ne muodostavat binäärijärjestelmän, jonka avulla tekoälyjärjestelmät käsittelevät tietoa, jota sitäkään en käsitä.

Erilaisia järjestelmiä on kuitenkin ollut käytössä jo satoja vuosia. Esimerkiksi pistekirjoituksessa hyödynnetään kohopistekuvioita tiedon välittämiseen sokeille. Sähkötyksessä eli morsetuksessa taas käytetään pitkien ja lyhyiden signaalien sarjoja.

Nykyisin kaikki tietokoneen tekemä muunnetaan nolliksi ja ykkösiksi, joista muodostetaan sarjoja tiedon välittämiseksi, oli kyse sitten musiikista, elokuvasta, kuvasta, kielestä tai muusta.

01001000 0110010101101001 ei välttämättä sano sinulle tai minulle mitään, mutta tässä binäärisarjassa lukee "Hei".

Melkoisen mielenkiintoista, että kuinka monta nollaa ja ykköstä tarvitaan ennen kuin täyspitkä elokuva on nollina ja ykkösinä? Tai kirjaimilla kirjoitettu liki 600-sivuinen, netin kautta ostettu Elisan sähköinen kirja Elon Muskista, jota tällä hetkellä käytän unilääkkeenä? 

Samassako muodossa bittiavaruuudessa ilmojen halki kulkee Netflixin jostain lähettämä elokuvatarjonta, jota katson vaikkapa Lapin autiotuvassa? Missä ei ole minkään sorttisia johtoja sähköä tai dataa varten. Onko tämäkin kaikki jossakin lähetyksen vaiheessa ykkösiä ja nollia? 

Ja jos ovat, niin minunko kämmenenkokoinen laitteeni muuttaa saapuneet nollat ja ykköset elokuvaksi? Entäpä sitten, kun puhun langatonta puhelua tai katson ja kuuntelen videopuheluja sekä lähetän laitteellani ääntä ja liikkuvaa kuvaa väreissä? Lähteekö sekin kaikki minulta vain kahtena eri mumerona?

Ymmärrän bittiavaruuteen mahtuvan käsittämättömän määrän ääntä ja kuvaa. Silti en käsitä, kuinka kaupallisessa tarkoituksessa olevat nollat ja ykköset ovat hyvässä järjestyksessä sekä myös jonkun hanskassa.

Kun Jomtien Pattayan laitamilla tai Jokilaakson kotisohvalla vuokraan nettivuokraamolta elokuvan vuorokaudeksi jostain ties mistä, vuokraaja löytää juuri minut katsomaan juuri sitä tuhansien kilometrien päästä. Eikä vahingoissakaan tarjoa väärää filmiä eikä tarjoa sitä naapurilleni. Eikä anna katsomiseen edes yliaikaa 🤣🤣. 

Ei kommentteja: