Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 9. toukokuuta 2023

Tänään on Eurooppapäivä

Toukokuun 9. on symbolinen ja yleinen liputuspäivä, joka viittaa EU:n historian käänteentekevään päivään vuonna 1950. Viikkoa ennen syntymääni siis.

Tuona päivänä Ranskan ulkoministeri ja tuleva Euroopan parlamentin puheenjohtaja Robert Schuman ilmoitti yhteisen korkean viranomaisen alaisuuteen asetettavan Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta. Robert Schuman halusi, että maat jakavat hiilen ja teräksen tuotannon, jolloin sota ”ei ole enää ajateltavissa eikä käytännössä mahdollinen”. Radio Novan toimittajat kuuluivat olevan aamujuontojensa lomassa sitä mieltä, että vuoden turhin liputuspäivä. Niin tai näin, lippu on salossa Jokilaaksonkin juhlapaikalla. 

Yhtenäisen Euroopan päivänä meillä on  Suomessa hallutusneuvottelut kiivaimmillaan, joissa on ensi kertaa EU:hun kriittisesti suhtautuvat perussuomalaiset mukana. Hauska sattuma, että samana päivänä yksi suurisuisimmista vastustajista, puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini viettää nimipäiväänsä.

Väistyvä puheenjohtaja Pertti Paasio sanoi aikoinaan Lipposesta, että demareilla on tapana keskustella reippaasti. Mutta kun puheenjohtaja on istutettu tuolille, sen jalan sahaaminen loppuu siihen. Persuissa on toiset tavat. Kun puheenjohtaja Riikka Purra on istutettu pallilleen, alkaa varapuheenjohtajien toimesta julkinen sahaus.

Jollain lailla ymmärrän Peltokangasta, sillä Wikipedian mukaan kouluja käymättömällä Maurilla saattaa olla ruotsitrauma, jos on kielitaitokin kateissa. Näin oli omakin laitani, kun en huonolla itsetunnolla ymmärtänyt mitä ruotsinkieliset puhuivat, ehkä minustakin. Kun selätin traumani, äänestin Elisabeth Rehniä presidentiksi. 

Mauri Peltokangas (ps): "Minua ketuttaa rankasti sellainen asia, että Suomessa ei vaalivoittajat neuvottele hallitusohjelmaa vaan kuten olette julkisuudesta huomanneet asioita sekoittaa erään aina Suomessa marginaalipuolueena olleen puolueen äänekkäimmät vihervasemmistoon kallellaan olevat maailmanhalaajatahot!"

Anna-Maja Henriksson (RKP):" Sellaisille kirjoituksille kuin PS:n Mauri Peltokangas viikonloppuna teki, on saatava stoppi”.

Petteri Orpo (kok.): "Hallitusneuvottelujen pelisääntökeskustelu tullaan käymään uudelleen, astetta vakavammalla otteella." Hän korosti Säätytalolle tullessaan, että hallitusneuvotteluita ei käydä sosiaalisen median välityksellä.

Timo Soini (ent. ps, nyk. mikä lie): "Sebastian Tynkkynen ja Mauri Peltokangas ovat takametsien mekatähtiä eivätkä mitään rivimiehiä. Tynkkynen toimii kuin tamagotchi, elää niin kauan kuin joku klikkaa. Ei päivääkään enempää." 

Olli Valtonen (kok): "Mun on vaikee kestää persuja. Ne ei haluu maahanmuuttajia, muttei halua auttaa myöskään kehitysavun kautta. Ei empatiaa, ei pienintäkään halua ojentaa kättä kärsimykselle. Eläköön itsekäs Suomi." 

Julkisen keskustelun perusteella olen mieltä, että jos RKP ja persut ovat samassa halituksessa, on luvassa vaikeuksia puolueen lisäksi kaikille, myös Purralle. Ja jos eivät ole, on syy sekä sylttytehdas varapuheenjohtajat Tynkkynen ja Peltokangas, jotka tekevät henkilökohtaisen kannatuksen eteen yhä oppositiopolitiikkaa.

Ei kommentteja: