Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. toukokuuta 2023

Kuka tai mikä on elämäni valtias?

Englanti on maa, joka sijaitsee pääasiassa Ison-Britannian saarella. Se on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa eli Britannian valtiota ja on sen osista suurin niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaankin. Väestö muodostaa noin 84 prosenttia Britannian väestöstä, ja alaltaan Englanti peittää kaksi kolmannesta Ison-Britannian saaresta. Englanti rajoittuu Walesiin lännessä ja Skotlantiin pohjoisessa. Maata ympäröivät Pohjanmeri, Irlanninmeri, Atlantti ja Englannin kanaali. Maalla ei ole ollut itsehallintoa vuoden 1707 unionisopimuksen jälkeen, jolloin Ison-Britannian kuningaskunta perustettiin.

Mutta oma lippu Englannilla on, jonka näkee Jokilaakson takan päällä Transnistrian lipun vieressä. Molemmat olen hakenut paikan päältä.

Itse pohdin vielä viime yönäkin Charles lll kruunajaisia ja mielipiteitä sosiaalisessa mediassa. Rakentelin aasinsiltoja, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tai ainakin usein, kun vaan antaa ajatusten vapaasti virrata ja mielikuvituksen laukata. Pohdin erityisesti palautteen antanutta, joka oli hyvillään, kun presidenttimme saa valtansa kansalta äänestyksen jälkeen. Sitten ajattelin kuningasta, joka syntyi kuninkaaksi ja sanoi kruunun saatuaan tehtävän tulleen Jumalalta. Viisaita ja nöyriä sanoja sekä itsensä pienentämistä ihmisen kaikkivoipaisuudesta.

Yöllä mieleni vaelsi myös vanhempieni haudalle, jossa olen monesti miettinyt elämän saloja kiitollisuutta kokien. On ollut hyväksi ajatella ja yrittää uskoa, etten ole osa suurta sattumaa, vaan minut on tarkoitettu olemaan ja elämään. Jos en ole sattuma, eivät sitä ole vanhempanikaan, vaan juuri heidät oli tarkoitettu tekemään minut, kuten siskoni ja veljenikin. 

Koska elämää suurempien ajatusten pohjana kenelläkään ei ole omaa eikä muidenkaan tietoa, jää jäljelle usko, joka sen sijaan on jokaisella. Joku uskoo ihmisen ylivertaisuuteen, kaiken tai ainakin oman elämän loppumiseen, toinen ikuisuuteen ja joku johonkin muuhun. Kukaan ei tiedä kaikkea, mutta jokainen uskoo johonkin. Varsinkin tiedon rajamailla, eikö niin? 

Ihminen, joka ei osaa selittää miksi kirjosieppo löytää takaisin pihapönttööni Afrikasta vuodesta toiseen, on aivan liian tietämätön maailman tai edes elämäni valtiaaksi. On sitten päässä kruunu tai kansalta saatu valta. On mukava ajatella, että ihmiset eivät valinneet Charlesia tehtäväänsä, eikä ole sattumaa, että olen tavallinen, mutta kaikkien muiden lailla ainutlaatuinen pälliäinen.

Ei kommentteja: