Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Jokilaakson luonnonsuojelualue ja Merikonttikoti

Aikoinaan vaihdoin Tuusulassa sijainneen syntymäkotini (Korpintie 16) tyhjine tontteineen Jokilaakso-nimiseksi muodostettuun tilaan Tuusulan Myllykylässä (Soiniityntie 35). Pientilalla oli silloin kaksi rakennuslupaa omakotitaloille, joita kumpaakaan en käyttänyt. Myöhemmin myös poikani Marko Soini haki tilalle rakennuslupaa, mutta samana päivänä kun lupa myönnettiin, hän oli perheineen ostanut omakotitalon Mäntsälästä, joten sekin lupa jäi käyttämättä.

10-11 vuotta sitten olimme mukana kehittämässä ja toteuttamassa merikonttikoti-hanketta Järvenpään Mestariasuntojen kanssa ja etsimme toiselle koetalolle sijoituspaikkaa. Valmis merikonttikoti esiteltiin Hyvinkään asuntomessuilla 10 vuotta sitten vuonna 2013. Sen rinnalla samassa paikassa, Vihdin Selkissä tehty pienempi konttiasunto siirrettiin Järvenpäähän testikäyttöön ja puolet suurempi tuotiin Tuusulan Myllykylän Jokilaaksoon, jossa se on edelleen. 

Yli yhdeksän vuoden koeasuminen on osoittanut kahdesta 12-metrisestä kontista valmistuneen kodin onnistuneeksi ja on aika katsoa tulevaisuuteen.

Lahjoitin mainitun pientilan yleishyödylliselle yhdistykselle (Elämän tähden ry), jonka tarkoitus on ihmisten, eläinten ja kasvien suojelu sekä elämän laadun parantaminen. Noin yhden hehtaarin kokoista pihapiiriä lukuun ottamatta jätimme alueen lampineen mahdollisimman luonnonvaraiseksi tarkoituksena kehittää ja suojella ainutlaatuista Tuusulanjoen yli puolen kilometrin mittaista, 7 hehtaarin joenranta-aluetta tavalla tai toisella.

Vuosi sitten haimme alueelle luonnonsuojelualueen statusta ja kesällä 2022 siitä tuli virallisesti Jokilaakson luonnonsuojelualue.

Alueesta rajatulla hehtaarin tontilla sijaitsee merikonteista tehty asunto siihen kuuluvine saunoineen, varastoineen, grillikotineen ja ekokäymälöineen. Pihaan rajoittuvalla pikku lammella on myös uimalaituri.

Pihapiirissä on mahdollisuus pienimuotoiseen telttailuun tai muuhun yöpymiseen. Kaukaisimmat telttailijat ovat olleet entisen Jugoslavian alueelta, jotka eivät yöaikaan löytäneet Myllykylän laavua. Soiniityntien sillan kohdalla on myös Tuusulanjoessa uimapaikka, joka on seudun ainoita rantoja, jossa voivat koiratkin uida. Lisäksi kesäisin joessa ja sillanpielessä harrastetaan kalastusta ahkerasti. Yhdistyksemme on vastannut myös tämän alueen siisteydestä pöytä- ja penkkiryhmineen, pallogrilleineen sekä roska-astioineen.

Viime kesänä huomasimme, että Myllykylän laavullakin on käyttäjiä, jotka kaipaavat käymälätiloja. He voivat uimapaikan tavoin hyödyntää yhtä Jokilaakson ekokäymälää.  

Jokilaakson luonnonsuojelualueen läpi kulkee myös kunnan hiihtolatu, joka on huomioitu kunnossapitoineen luonnonsuojelupäätöksessä. Vuosi vuodelta latupohjan polkua käyttävät enemmän myös samoilijat ja maastopyöräilijät. 

Valitettava lieveilmiö ovat peräkärryillä ja pakettiautoilla roskien tuojat aina naapurikaupungista saakka. Sijainnista ja karttamerkinnöistä johtuen alue ei pysy tarkoituksenmukaisessa virkistyskäytössä ilman läsnäoloa tai muuta valvontaa.

Ei kommentteja: