Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 31. maaliskuuta 2023

Tänään on siskoni Irmeli (kiinaksi เอมิลี) sinun nimipäiväsi

Synnyit reilun vuoden jälkeeni heinäkuussa 1951. Etunimiksesi sait Anne Irmeli. Vaikka ensimmäinen nimesi oli Anne, kutsumanimi oli Irmeli. Annessa voi olla olla kaikuja äidin nimistä Enni Annikki ja isoäidistä Elina, mutta mistä tuli Irmeli, siitä minulla ei ole mitään käsitystä. Tosin kirkonkirjoissa äitini on minulle toimitetun tiedon mukaan Ennin sijaan Helmi. 

Kaunis nimi, joka tuo lisäksesi mieleen myös kevyen musiikin taitajan, kaimasi Irmeli Mäkelän. Erityisesti haudallasi muistelen hänen kappaletta Liian vähän aikaa. Viimeksi näin tein pari päivää sitten, kun kävin istuttamassa leposijasi äärelle keltaisia narsisseja.

Olet ollut kuolleena jo kauan. Ikuinen mysteeri on miksi sinulla oli niin vähän aikaa. Joka tapauksessa sinä, kuten monet muutkin, joita en enää tavoita kuin muistoissa, tulevat minulle päivä päivältä rakkaammiksi.

Tänään, nimipäivänäsi kaivoin esiin osin auramiehen vaurioittaman Jokilaakson juhlapaikan lumen alta. Laitoin sinne salkoon pienen Suomen lipun muistoksesi. Saatankin olla ainut tai yksi harvoista, joka sinua tänään muistaa.

Yritin etsiä lähes 20 000 valokuvani joukosta kuvaasi, mutten löytänyt ainuttakaan. Niitä selvämpänä on mielessäni jossain tallessa oleva lapsuuden mustavalkoinen otos, jossa istun sinun ja pikkuveljemme kanssa syntymäkotimme kesäisellä nurmella. Sylissämme valkoinen Mirri tai Tepsu. Se oli aikaa, jolloin aurinko pastoi aina, kesä jatkui ikuisesti ja päiviemme määrä oli rajaton.

Isämme sanoi viimeisinä vuosinaan Kiljavan sairaalassa, että olisi toivonut eläkepäiviensä olevan toisenlaisia. Ehkä hänkin koki aikaa olevan liian vähän. Mutta ennen oli ennen, sitten tuli sitten, nyt on nyt ja huomisesta emme tiedä. En tiedä minne huominen osaltani kantaa, mutta edelleenkään, yli 70-vuotiaana en koe olevani liian vanha aloittamaan alusta ja kirjoittamaan uutta lukua elämäni kirjaan.

Nimipäivät ovat aivan liian vähän arvostettuja. Etunimillä on iso merkitys, mutta myös kastepäivillä. Sillä silloin moni meistä on liitetty Luojan ja Hänen Poikansa yhteyteen. Itsekin olen saanut sinä päivänä nimen, jolla He minua kutsuvat ja tuntevatkin. Mutta tänään siskoni Irmeli on sinun päiväsi ja olet minulle hyvin rakas ja elävä.

Ei kommentteja: