Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 2. tammikuuta 2023

Ajokortti- ja siihen liittyvää viisumiasiaa

Oleskeluviisumi tyyppi O-A on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat 50 vuotta täyttäneitä. Eläkeläisviisumiksikin kutsutulla luvalla voi oleskella Thaimaassa vuoden. Työnteko on ehdottomasti kielletty, eikä maasta tarvitse poistua viisumin voimassaolon aikana, mutta tulee ilmoittautua paikallisella Immigration-toimistolla 90 päivän välein. Jos sellaista ei ole, ilmoittaudutaan poliisiviranomaiselle.

Ehkä eläkeläisviisumi-sanan syntyyn on vaikuttanut ikävaatimus sekä työntekokielto. Silloin ei voine saada työlupaakaan. Kyseinen maahantulolupa ei ole varsinainen turisti- vaan oleskeluviisumi, jolla voi olla syynsä siihen, että Thaimaa rajoittaa kansainvälisen ajokortin yhtämittaisen käytön 90 päivään. Pitempiaikainen olo lienee viranomaisten mukaan turismin sijaan oleskelua, mutta ei vakituista asumista.

Thaimaan lainsäädäntö ja sen sovellutukset olisivat oiva aine luetun ja kuullun ymmärtämisen kokeeseen, jos sellaisia olisi. Tarvetta kyllä on, vaikka jonkun ykkösjuttu onkin vain kinata kinaamisen vuoksi tai aikansa kuluksi. Aihe sinällään on yksi kiistelyn kestosuosikkeja palstoilla. Nyt monissa asioissa jälkijunassa tuleva Autoliittokin on viimein saanut sivuilleen selventävää tekstiä: "Kukin valtio on määritellyt lainsäädännössään, millaisen ajokortin se hyväksyy. Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta."

Toinen aiheeseen liittyvä erimielisyys on Autoliitonkin ylläpitämä termi "mopoista Thaimaassa", joka on pesiytynyt varsinkin maassa aikaansa viettäville suomalaisille. Tämä hyvin suomalainen sana on juurtunut syvään, vaikka Thaimaa on jo aikoja sitten päättänyt, että kaksipyöräiset moottoriajoneuvot ovat kaikki moottoripyöriä. Toki poikkeuksiakin varsinkin sähkökäyttöisissä on. Suomalaiset ajavat mielestään Thaimaassa edelleen mopoilla, kuljetuttavat itseään mopotakseilla ja vuokraavat suomalaisittain kevareita ja vähän suurempiakin mopoina, jotka eivät olisi Suomessakaan mopoja eivätkä edes kevytmoottoripyöriä.

Nettikeskusteluissa tuleekin monesti turhaa kärhämää siksi, että faktatiedon sijaan todellisuuden pohjana on kaverille tapahtunut tai muu kuulopuhe. Että sen ja sen kaveri kertoi jonkun kaverille tapahtuneen niin tai näin. Minäkin osallistun näihin pulinoihin silloin tällöin, kunnes joku välittää tositiedon. Mutta osa jokapaikan änkyröistä ei olemattoman itsetuntonsa vuoksi pysty senkään jälkeen myöntämään eikä oikaisemaan jakamaansa väärää, tiedoksi kutsumaansa väittämää. Sen sijaan hän joskus pitkänkin sinne tänne rönsyilleen keskustelun päätteeksi tai välillä poistaa välistä omat kirjoituksensa jättäen muut outoon valoon. Eräänlaista alamittaista vallankäyttöä sekin. 

Todellinen keskustelija tai peräti sanansäilällä taistelija kaatuu väärässä oltuaan ryhdikkäästi saappaineen, paljain jaloin tai crocseineen t-paita päällä ja sanoo viime sanoinaan: "Sorry, olin väärässä."

Ei kommentteja: