Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 30. joulukuuta 2022

Ainutlaatuisia tai muuten outoja eläjiä

"Sanoisin, että ennen Peléä jalkapallo oli vain urheilua. Pelé muutti kaiken. Hän muutti jalkapallon taiteeksi, viihteeksi. Hän antoi äänen köyhille, mustille ja erityisesti toi näkyvyyttä Brasilialle. Hän on poissa, mutta hänen taikuutensa säilyy, Neymar kirjoitti maanmiehestään ja julkaisi tästä kuvan kruunu päässä."

Pelé oli minua kymmenen vuotta vanhempi, jalkapallossa paras tai ainakin ikimuistoisin. Vain hän on voittanut 3 maailmanmestaruutta. Harmittelikin ainoastaan yhtä asiaa. Ettei ollut näissä otteluissa tehnyt maalia saksipotkulla. Lukemattomat ovat ne slummien takapihojen pojat jalkapallojensa kanssa, jotka unelmoivat tulevansa samanlaisiksi legendoiksi. Mutta Peléllä ja minulla, kuten kaikilla muillakin elävillä on yksi yhteinen vastustaja, jolle emme kukaan loppupeleissä pärjää. Se on aika. 

Toivoisin, että valitsemamme asioiden hoitajat panostaisivat enemmän viedäkseen hyvien asioiden esikuvia lapsille ja nuorille, sillä maailma huumeineen, helpon rahan sekä elämän toivossa vetää moneen suuntaan. Muistiini onkin syöpynyt televisiosta Ari Vatasen Valion mainos. Siinä valkoista juomaa piripintaan olleen lasin baarimikko laittoi liukumaan pitkin baaritiskiä. Toisessa päässä sen otti kiinni Ari ja joi tyhjäksi yhdellä huikalla. Ajattelin ja ajattelen yhä sen olleen parempaa kasvatusta oikeaan suuntaan, kuin mihin koko raittiusväki on päässyt yhteyskunnan valistustyöhön antamilla miljoonilla.

Historian kirjoihin tai kansakunnan muistiin voi päästä ikäihmisenäkin, joskus vähemmän mairittelevalla tavalla. Näin teki Rautjärvellä minua vanhempi mies, jota epäillään kirkon ja asumansa omakotitalon polttamisesta.

Kirkon polttajia kylläkin on ollut yhtä kauan kuin kirkkoja. Kai se on yksi tapa maksaa pottuja pottuina, jos on onnistunut saamaan suksensa ristiin yläkerran isännän kanssa. Lehtitietojen mukaan miehellä ei kuitenkaan ollut skismaa ainakaan seurakunnan kasssa.

Toisaalta luulisi ihmisillä olevan närää enemmän vaikka elintarvikekauppaansa kohtaan. Mieleeni ei ole kyllä jäänyt kaupanpolttajia huonon palvelun, pilaantuneiden tuotteiden, ei korkeiden hintojen eikä minkään muunkaan vuoksi.

Toinenkin ikääntynyt, yli ysikymppinen mies on hiljattain ansioitunut kyseenalaisella tavalla. Hän todennäköisesti murhasi vaimonsa. Kun terminä käytetään murhaa, kuvastaa se usein erityisen raakaa tekotapaa tai vakaata harkintaa. Tarkemmin asia selvinnee, kun virkavalta pääsee kuulemaan epäiltyä. 

Kun tästä kerroin Googlekääntäjän avulla Thaimaassa Morakotille, oli todettava, että kyllä translatorinkin avulla voi päästä suht syvällisiin keskusteluihin. Tata nimittäin sanoi, että ehkä vanha mies halusi varmistaa, että puoliso on ennen häntä taivaassa.

Ei kommentteja: