Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. marraskuuta 2022

Ollako ikuisesti vai eikö olla?

Buddhalaisuuden mukaan jälleensyntyä voi jumalaksi, titaaniksi, ihmiseksi, eläimeksi, nälkäiseksi aaveeksi tai helvetinolennoksi. Ylin olotila kuoleman jälkeen lienee nirvana. Toisin kuin Jeesus, Buddha puolivuosituhatta aikaisemmin sanoi olevansa vain ihminen eikä hänellä ei ollut tarjota helvettiä ihmiselle kuten kristinuskossa.

Vaan jos et viettänyt kelpo elämää, sinut voidaan palauttaa maan pinnalle jossain mainitsemistani olomuodoista. Saat helvetin sijaan uuden mahdollisuuden. Voit syntyä vaikkapa kulkukoiraksi, joita oikeastaan vain munkeilla on lupa kurittaa. Siksi, että uudesti syntynyt ihminen pääsisi eroon koirana olosta tai eläisi siinä kelvollisesti. Jos hyvin käy, voikin seuraavassa elämässä olla jumala. Jos taas epäonnistuu hyvän elämän tavoittelussa, saattaa syntyä helvetinolennoksi. 

Kristinuskon näkökulmasta harhaoppia suomalaisille syötti Sakari Topeliuskin, jonka raakaakin raakempi Sylvian joululaulu on äänestetty ainakin kaksi kertaa maan kauneimmaksi joululauluksi. Sen sanat kertovat: "Mutt' ylhäällä orressa vielä on vain, se häkki mi sulkee mun sirkuttajain. Ja vaiennut vaikerrus on vankilan. Oi, murheita muistaa ken vois laulajan?” Laulussa lauletaan häkistä, johon laulun minä eli mustapääkerttunen on suljettu silmät puhkaistuna, jotta se yölaulajana houkuttelisi lajitovereitaan lentämään suoraan pyydystäjien verkkoon. Minkä jälkeen niiltä otetaan kieli herkuttelijoiden syötäväksi. Kaunis joululaulu, eikö niin? 

Toisessa yhtä tunnetussa Topeliuksen laulussa kerrotaan varpusesta jouluaamuna: "Varpunen pienoinen, syönyt kesäeinehen, järven aalto jäätynyt talvipakkasessa. Pienen pirtin portailla oli tyttökulta: "Joulu on, koditon varpuseni onneton, tule tänne riemulla, ota siemen multa!" Tytön luo nyt riemuiten lensi varpukulta: "Palkita Jumala tahtoo kerran sinua. kiitollisna siemenen otan kyllä sulta! En mä ole lapseni, lintu tästä maasta, olen pieni veljesi, tulin taivahasta. Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen, sai sun pieni veljesi enkeleitten maasta."

Joku on sanonut, että humalaisten ja lasten suusta kuulee totuuden. On myös sanottu taivaan olevan lasten kaltainen, josta jokainen lapsi on osallinen. Mutta mitä sanovat tähän ne kristityt, jotka vievät lapsilta joulupukin, mutta kertovat tytön pikkuveljen olevan jouluna varpusena lintulaudalla?

Ei kommentteja: