Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 28. lokakuuta 2022

Olen uniikki, kuten me kaikki

Onko kahta täysin samanlaista lumihiutaletta, riippunee määritelmästä. Samanlaisissa oloissa syntyneet yksittäiset kiteet, esimerkiksi pienet jääneulaset, ovat varsin samannäköisiä. Mutta silloin kun useat lumikiteet muodostavat yhden lumihiutaleen, rakenteessa on niin monta vaihtoehtoa, että pidetään erittäin epätodennäköisenä, että niitä syntyisi kaksi aivan samanlaista.

En osaa edes arvioida kuinka monta lumihiutaletta vuodessa maailmaan syntyy, mutta sen tiedän, että ihmisiä silloin, kun minua ei enää ole, on 10 miljardia. Senkin uskallan väittää tietäväni, että jokainen on erilainen ja uniikki lumihiutaleiden lailla.

Etsimme kuitenkin myös samankaltaisuutta. Sanotaan, että kun nainen tulee raskaaaksi, hän havainnoi sen jälkeen ympäristöstään paljon helpommin ja enemmän raskaana olevia naisia. Se pitänee paikkansa ja uskon, että oman lättänenäni vuoksi havaitsen lättänenäisiä ihmisiä keskivertoa enemmän. 

Autoistakin yhdenvertaisuuden etsinnän löydän. Itselläni on ollut osa-avoauto Smart uudesta pitäen yli kymmenen vuotta. Se on varustukseltaan ja väritykseltään yhdistelmä, jota ei tehtaan liukuhihnalta Ranskan ja Saksan rajalta saa ilman erityistä tilausta. Toista samanlaista ei ole silmiini sattunut, vaikka Smartit poiminkin liikenteestä tarkemmin kuin muut autot.

Eilen, kun tulimme kylältä ja kuljin pitkin tietä "kotipihaan" morjenstellen sinne tänne, ajattelin kulmilla olevan aika tavalla iäkästä väkeä. Iltasella sitä vielä pohdin ja muistin olevani 72-vuotias. Yön aikana tein henkisen nuorennusleikkauksen ja aamupurtavalle mennessämme huomasin raitille ilmestyneen yhtä lailla myös nuorta väkeä 🤣. Tehneekö tässäkin asiassa seura kaltaisekseen? 

Ei kommentteja: