Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 17. elokuuta 2022

Elän, siis olen...

Eilen kirjoitin "haluavani olla vanhanaikainen ja uskon tai oikeastaan tiedän pystyväni elämään sen kanssa luontevasti myös tässä ajassa". Tällä tarkoitin, että maailmassani nainen on nainen ja mies on mies, siinä kaikki.

Yöllä heräsin totuttuun tapaan jälkeen puolenyön ja ajatukset harhailivat siellä täällä parin tunnin molemmin puolin. Kunnes Nukkumatti vei uudelleen maailmaansa aamuun saakka. Sitä ennen pohdin mistä lienen uskonnonopetuksen ja vanhempieni lisäksi ammentanut ja muodostanut jo lapsena käsityksen, että on vain koiras ja naaras siten, kuten ne ja he ovat syntyessään muiden mielestä olleet. 

Mutta todellinen muutos lähtee kaiken olemassa olevan kyseenalaistamisesta. Pystyn siihenkin ja näin teki aikoinaan myös Kolumbus, joka ei uskonut muiden lailla maapallon olevan litteä. Aikansa miehistönsä kanssa seilattuaan, ei hän pudonnutkaan maailman laidalta minnekään, vaan rantautui Amerikan mantereelle luullen olevansa Intiassa.

Yöllä mietin, että olkoon ihmisten kirjoittama raamattu mitä mieltä tahansa sinne ihmisten valitsemissa, välillä vaihtamissa tai lisäämissä kirjoituksissa, kirja ei taida sanoa mitään maapallon litteydestä. Ja vaikka se sanoo, että mieheksi ja naiseksi meidät luotiin, syntyi valuvikainen ja omapäinen ihminen, joka toteuttaa luontoaan ja tahtoaan, sanokoon muu luomakunta mitä tahansa.

Ajattelin luonnon keskellä, Merikonttikotini peltikaton alla, parvisängyn ylisillä maailman syviä syntyjä. Sekä sitä, että olisiko minulla syytä ja varaa antaa vanhojen, ehkä luutuneidenkin käsitysteni rinnalle tilaa jollekin muulle ja uudelle. Varsinkin, kun kristitytkään eivät osaa vastata, miksi maailmankaikkeuden koiras- ja naarasmaailmassa on todistetusti tilaa muunkinlaiselle elämälle.

Niinpä luin mitä Turun Sanomat on elämän monimuotoisuudesta kirjoittanut: "Sukupuolten moninaisuus on luonnossa pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Luonnossa on kaksineuvoisia, intersukupuolisia, sukupuolettomia ja sukupuoltaan vaihtavia eläjiä. Esimerkkejä ei tarvitse etsiä kotipuutarhaa kauempaa, sillä esimerkiksi kirvat vaihtavat sukupuoltaan vuodenajan mukaan. Etanat ovat kaksineuvoisia eli niillä on sekä koiras- että naaraspuolisia sukusoluja. Eksoottiset vuokkokalat puolestaan syntyvät koiraina, mutta ryhmän suurikokoisin muuttuu kasvaessaan naaraaksi. Jos vuokkokalanaaras kuolee, koiraista suurin ottaa sen paikan ja vaihtaa sukupuolta."

Tieteen Kuvalehteä ja Wikipediaakin luin: "Muunsukupuolinen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Muunsukupuolisuus on kattotermi henkilöille, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, jotka eivät ole identiteetiltään (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia. Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen niin kuin muillakin sukupuolilla."

Ei kommentteja: