Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Uusi kämmenenkokoinen älylaite

Suomessa käytettiin vuonna 2016 eniten mobiilidataa maailmassa, seuraavalla sijalla olivat Ruotsi, Etelä-Korea ja Japani. Mobiilidatan käytön huima kasvu Suomessa johtuu muun muassa videopalveluiden yleistymisestä sekä nopean verkon laajenemisesta. Sen käyttö on Suomessa myös poikkeuksellisen edullista. Luin jostakin, että Suomessa 15-vuotiaista 80 %:lla on älykännykkä. Tässä junassa olen ollut mukana alusta saakka.

Syy uuden  laitteen hankintaan tuli tällä kertaa radiona käyttämäni, kuvan kännykän ontuvasta ja ehkä jo vaarallisestakin kunnosta. Sen paikan lunastaa kolme vuotta vanha, loistava matkapuhelin, jonka kameran taival on vastaavasti ontunut puoli vuotta. 

Maanantaista lähtien olen opetellut uuden laitteen käyttöä, vaikka siinä on paljon samaa kuin entisessä,. Merkittävin uusi ominaisuus on sisällä mukana kulkeva kosketuskynä. En vielä edes tiedä mitä kaikkea sillä voi tehdä. Mainokset sanoivat, että ainakin piirtää, kirjoittaa ja tietysti kosketella eri kuvakkeita näytöllä, pelaamisesta puhumattakaan. Lukipa jossain, että kynä toimisi myös kännykkäni kameran etälaukaisijana. Sillä joka tapuksessa kirjoitan nyt tämän blogin.

Toinen merkittävä ominaisuus on hyvä kamera videointiominaisuuksineen. Haaveilenkin valokuvaamisen lisäksi elävästä tai ainakin liikkuvasta kuvasta ja pienistä videoklipeistä. Ajan tähän kaikkeen olen ottanut television katselusta. Katsonkin tällä henkellä vain silloin tällöin joitain sarjoja ja elokuvia. Elektronisia kirjoja luen myös vähemmän. Paperisena kotiin tulee vain Aku Ankka.

Tällä hetkellä lähes kaikki somemaailman virtuaaliystäväni ovat Facebookissa, Messengerissä tai WhatsAppissa. Enemmistön kanssa en ole tekemisissä lainkaan, mutta lähes kaikki vastaavat jos olen itse aktiivinen. Usean kanssa keskustelen kuitenkin chatin välityksellä säännöllisesti. Välillä puhun videopuhelun vaikkapa Ghanaan tai Järvenpäähän 😅. Joistain on tullut niin läheisiä, että olen kyläillytkin milloin missäkin Suomenkin ulkopuolella.

Mitä tämä, ehkä tällä hetkellä elämäni merkityksellisin palanen tai osa-alue sitten minulle harrastuksena maksaa? Laitteen hankintahintoineen ja vakuutuksineen sekä nettiyhteyksineen lystiin kuluu rahaa maksimissaan ravintolatuopin verran vuorokaudessa. Onko se paljon tai vähän lienee makuasia. Samalla rahalla ei taida saada edes savukeaskista. 

Ei kommentteja: