Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 12. huhtikuuta 2022

Totuttujen tapojen orja vai ulos valintojen vankilasta

Ehkä ensimmäinen suuri valinta, joka on vaikuttanut loppuelämäni kulkuun oli, kun en suostunut enää 16-vuotiaana menemään kouluun. Minusta ei tullut kirjanoppinutta eikä sen myötä ammattiakaan. Vaan lavea tie vei suuntaan, jonka päässä oli umpikuja. Tai ainakin niin päätin, sillä päästin irti elämäni hallitsijaksi tulleesta alkoholista. Pian sen jälkeen noin 30 vuotiaana lopetin myös tupakanpolton.

40 vuotta myöhemmin aikoinaan tehtyjen valintojen merkitys on ollut suuri, sillä ilman suunnanmuutosta olisin tuskin elossa. Jos minua ei olisi vienyt hautaan viinaa tai sen mukana tulleet konnuudet, olisin kuollut sepelvaltimotautiin, jonka kanssa olen selvinnyt osin siksi, etten polta. 

Elämäni suuria päätöksiä ovat olleet myös parisuhteeni, mutta varsinkin erot. Tapahtumat kytkeytyvätkin oudolla tavalla toisiinsa. Jos en olisi mennyt Jyväskylään, en olisi avioitunut ensimmäistä kertaa. Ja jos en olisi mennyt Jyväskylään, en olisi avioitunut toistakaan kertaa.

Ensimmäisen avioliittoni yksi suurimpia merkityksiä on poikani, nyt jo iso mies vaimoineen ja tyttärineen. Ilman avioliittoani hän ei olisi tavannut vaimoaan eikä heidän tytärtäkään olisi olemassa. Voisikin sanoa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, kun vaan rakentelee mielessään yhteyksiä ja aasinsiltoja. Kaikesta tapahtuneesta ylipäätäänkin voi olla kiitollinen tai katkera tai jotain aivan muuta. 

Myös nykyisin otan toisia ihmisiä huomioon usein syvään tuskaan saakka, mutta olen myös entistä itsekkäämpi. Vaikka jaan sosiaalisen median kautta elämääni enemmän kuin ennen, otan muut huomioon vain niin, etten halua loukata ketään. Joku kuitenkin joskus loukkaantuu, mutta ehkä minulla on oikeus kertoa elämästäni kuten sen koen. 

Sosiaaliseen mediaan minulla on suuri riippuvuus, josta en tahdo luopua. Sillä vaikka elän yksin, haluan kuulua johonkin. Silti eläkkeelle jääminen on ollut yksi elämäni suurista, hyvistä päätöksistä. Vaikka sen myötä menetin työyhteisön ja itse hakemieni avioerojen myötä vaimoni. Loput henkselit tai ❌:t ovat elämäni päälle laittaneet toiset. 

Iso ja tärkeä osa yötäni ja päivääni on tällä hetkellä Facebookissa ja samaan perheeseen kuuluvassa Messengerissä. Yhteisöpalvelu saakin nettisivuilla vieraillessani tiedoni, vaikken klikkaisi edes tykkäyspainiketta. Jopa niiden, joilla ei ole Facebook-tiliä, tietoja siirtyy yhteisöpalvelulle. Näitä ovat esimerkiksi tietokoneen IP-osoitteet. Minulla onkin vain kalpea aavistus missä kaikessa olen somemaailmassa mukana. Ehkä olen yksi 50 miljoonasta Facen käyttäjästä, jotka olivat tavalla tai toisella mukana Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa 🤣. 

Ei kommentteja: