Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Tästä tämä taisi alkaa

Pari päivää sitten sanoin , että jos ei ole tunnetta, en kirjoita uutta tekstiä, vaan kaivan vanhan, jonka päivitän ja julkaisen uudelleen. Nyt olisi ollut tunnetta liiankin kanssa, sillä illalla tipahti hammassilta suustani. Silti tai siksi on blogifiilis kateissa. Joten pengoin vanhimman Päivin kirjoituksen, jonka löysin ensimmäiseltä, yhteiseltä Vuodatus-blogialustaltamme:


"Päivis: Puolison pyynnöstä kirjoitan raittiudesta, mitä se minulle merkitsee tai tarkoittaa. Ensimmäisenä sanasta tulevat kyllä mieleen aivan varhaisimpien kouluvuosien raittiuskilpakirjoitukset. Muistan saaneeni joskus palkinnonkin, en vain muista mitä kirjoitin. Harmi.

Liikun liukkaalla pinnalla, kun tartun tähän teemaan. Annoin nimittäin jonkinlaisen lupauksen itselleni, etten kajoa täällä työhön liittyviin aiheisiin. Koska työskentelen päihdealalla, voi kai sanoa, että päihteiden täydellisen vastakohdan, raittiuden on pakko liipata läheltä omaa työtäni. Ainakin sen verran, että on helppo nähdä, mitä raittius voisi merkitä niiden päihdeongelmaisten kohdalla, joita päivittäinkin tapaan.

Raittius kuulostaa varmaan monen korvissa piinalliselta ja ilottomalta elämäntavalta. Jos on niin sanottu tavis, kohtuukäyttäjä, raittius voi olla vihonviimeinen vaihtoehto. Niin kuin on monelle ongelmakäyttäjällekin. Itselleni raittius on ennen kaikkea alkoholiton elämäntapa. Alkoholi ei merkitse minulle mitään, sillä ei ole sijaa arjessa eikä juhlassa.

Aika rauhassa olen kyllä saanut olla tapoineni. Varsinkin raitistuneilla alkoholisteilla on asiasta usein hyvinkin erilaisia kokemuksia. Olen yli puolet elämästäni ollut kasvissyöjä ja jostain syystä paljon enemmän olenkin joutunut selittelemään ruokailutapojeni aiheuttamia rajoitteita kuin sitä, etten halua käyttää alkoholijuomia, en edes ykkösolutta.

Raittiuteen tai kasvissyöntiin ei kohdallani liity mitää dramaattista tai uuden elämäntavan opettelua. Ei suurta raittius- tai terveysaatetta, ei siis myöskään alkoholismia. Molemmista, lihasta ja alkosta, luopuminen kävi yhtä helposti. Kumpikin oli vain koruton päätösasia.

Radiosta tuli juuri tipattoman tammikuun mainos. Se puolestaan kertoi omalla tavallaan, miten suuri valta alkoholilla on ihmisiin ja minkälaisia ponnistuksia ehkä vaatii olla kokonainen kuukausi aivan absolutistina. Tarvitaan näkyvä ja kuuluva, vuodesta toiseen uusiutuva kampanja sekä sen päälle vielä yhdessä tsemppaamista painonvartijoiden tapaan, että päästään haluttuun tavoitteeseen. 

Tipattomaan kuukauteen kyennyt on kai jonkinlainen oman elämänsä sankari. Jonkinlainen sankari olen kai minäkin, vaikka helppo on huomata, että omasta elämäntavastani ei hakemallakaan löydä samaa glamouria kuin mitä alkoholin ja sen käytön ympärille kietoutuu ihan itsestään."

Ei kommentteja: