Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. lokakuuta 2021

15. Sydäninfarktin vuosipäivä

Eilen oli yksi elämäni suurista kiitollisuuden aiheista ja mieleeni palasi lähes ensimmäinen Sydäninfarktin vuosipäivä Bogotassa, kolumbialaisten katulasten kanssa. Siellä söin viisi viikkoa aamuin illoin ja siinä välissä vain banaania eri muodoissa ja ainoastaan haaveilin kerran vuodessa nautittavasta juhlapäivän lounaasta. Koska ateriaohjeitani ei ole juurikaan blogissani julkaistu, päivitin sen päiväkirjaltani vuosien takaa:

HK:n Sininen (ei kevyt) lenkki kypsennetään kokonaisena omassa kuoressaan mikroaaltouunissa 4-5 minuuttia 750 watin teholla ilman makkaran halkaisua tai kuoren rei'itystä. Jos lounasseurueeseen kuuluu kasvissyöjiä, heitä varten voidaan varata kasvismakkaralenkkiä. Merkkivaihtoehdoista ei ole suosituksia, koska luotettavaa tietoa ei ole helposti aitojen makkaransyöjien saatavilla. HK:n Sinisen syöjät päättävät kuitenkin istumajärjestyksestä sovun, ruokarauhan ja -halun säilymisen vuoksi.

Tirisevän kypsennyksen jälkeen makkarankuori syötetään ainoille aidoille stadilaiselle muuttolinnuille, Kauppatorin kalalokeille tai ulkomailla koirille vailla ihmiskotia. Jos eläimiä ei ole lähistöllä kärkkymässä, voidaan makkarankuori säilyttämisen vaihtoehtona laittaa biojäteastiaan.

Lautaselle sommitellaan lisukkeiksi ja kevennykseksi kauniisti siivutettuina avomaan 🥒 tai Mynttisen herkkukurkkuja kotimaisen sipulin kera. Lautasen reunalle voidaan asetella lisäksi yksi tai pari, pienehköä, ehdottoman suomalaista tomaattia silmäniloksikin. Tällä otetaan kantaa afrikkalaisen, laittoman työvoiman käyttöön valtavilla tomaattitiloilla Espanjassa, lähellä Gibraltarin salmea. Tomaatit voidaan syödä kokonaisina, mutta ei mielellään kesken pääruuan, vaan viimeisenä suupalana, jos vatsa sitä pyytää.

Mausteiksi miedon Auran sinapin vaihtoehtona käy kotimaahan palannut Turun sinappi. Osoituksena maailman kansalaisuudesta pöytään sopii Al Goren suvun aikoinaan omistama Heinz-ketsuppi. Leiväksi Oululaisen revitty, kokojyvärukiinen jälkiuunileipä. Sen päälle ohut kerros Benecolin sydämelle ystävällistä levitettä.

Mutta koska Valio pitää viljelijöiden tuottajahinnat alhaisena, valitaan juustoksi Arlan 17 % gouterjuusto. Samasta syystä juomaksi Ingmanin tai Juustoportin rasvatonta maitoa. Kyytipojan tulisi olla luomua ja mielellään vapaan lehmän tuotantoa. Valinnalla otetaan kantaa kotimaisen maidon puolesta.

Jälkiruuaksi aito ja tormakka Päijänteen Asikkalanselän veteen keitetty Sauli Niinistö presidenttikahvi. Pannujauhatusta käytettäessä kahvi keitetään kyläsepän tinaamassa, isovanhemmilta perityssä kuparipannussa. Kahvi voidaan makeuttaa kotimaisella luomuhunajalla. Pannunmyssyn ja patalaput on hyvä olla Marimekon, käsityöläisten tai koululaisten tekemät. Kantaa otetaan kotimaisuuden lisäksi myös käden taitojen ja koulun tärkeyden puolesta.

Jälkiruokana tai vaihtoehtona Trio-jäätelöä. Euroopan Unioniin liittymiseen liittyvänä ystävällisenä eleenä voidaan käyttää myös ulkomaista Trio-jäätelöä (mm. Lidl). Marjoiksi päälle ehdottoman kotimaista vadelmaa, mansikkaa tai mustikkaa. Myös tuore, mutta harvoin saatavilla oleva, nimenomaan thaimaalaisen marjanpoimijan Lapin hilla sopii. Kyseisen marjan valinnalla kritisoidaan suomalaisten harjoittamaa, ulkomaalaista syntyperää oleviin kohdistuvaa marjanpoimijapolitiikkaa. Jälkiruokajäätelö pistellään poskeen Iittalan tai Muurlan-lasin käsin koristelluista lasiastioista. Näin aterian nauttijat ilmaisevat hyväksyvänsä ulkomaalaisen omistuksen myös suomalaisissa yrityksissä.

Pääruoka voidaan valmistaa kuomun alla vain Arabian 24-sarjan posliinilautasella, jossa se myös tarjoillaan ja syödään. Aterimiksi Hackmanin ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruokailuvälineet, hyvin tasapainotetut sahalaitainen veitsi sekä teräväpiikkinen leveähkö haarukka. Maito nautitaan Tallinnasta hankituista, venäläisistä kristallilaseista. Eleellä tuetaan venäjänkielisen Viron väestönosan integroitumista vironkieliseen valtaväestöön.

Kahvi juodaan käytössä tummuneesta ja ajan patinoimasta sekä vähintään puoli vuotta pesulta "pelastuneesta", käsin tehdystä Lapin visakoivun pahkakuksasta. Erilaisista hygieniatottumuksista johtuen vaihtoehdoksi käy tarjoilu Lontoon Harrodsin tavaratalon posliinisista mukeista. Näin huomioidaan englantilaisten nihkeä suhtautuminen prinsessa Dianan kuolinsyytutkimuksiin. Jos kahviastiat tuottavat ongelmia, voidaan hyväksyä hätätilassa Pentikin kupit.

Mahdolliset lisukkeet sekoitetaan puulusikalla. Jos kahvi juodaan posliinikupeista, se sekoitetaan Fiskarsin teräslusikalla. Samaa lusikkaa käytetään jälkiruokajäätelön nauttimiseen. Mainitun lusikan käyttö on kannanotto terästehtaiden säilymisen puolesta. Kuksan käyttäjille jälkiruokalusikka voidaan valita vapaasti, mutta harkitusti ja hyvän maun mukaisesti.

Jouluaiheiset servetit otetaan käyttöön, jos Stockmannin lasten jouluikkuna on avattu ja Aleksanterinkadun joulukadun valot sytytetty. Muina vuodenaikoina tilanteeseen sopiva koristelu ja servetit.

Ei kommentteja: